Portal 072info

BiH: Moguća otkupna cijena maline od 4,5 KM po kilogramu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Prema pisanju srpskih medija koji se pozivaju na informacije od pojedinih otkupljivača i udruženja, početna cijena za otkup maline bit će oko 2,3 eura po kilogramu, što je u našoj valuti oko 4,6 KM. 
Predsjednik Asocijacije proizvođača jagodičastog voća “Malinari Srbije”, Dobrivoje Radović, na sjednici Upravnog odbora udruženja se složio i s drugim članovima Udruženja da početna cijena za otkup maline ne smije biti ispod 4,5 KM, odnosno ne smije biti manja od izvozne cijene griza po kilogramu. 
Što se tiče Bosne i Hercegovine, u razgovoru s nekoliko malinara iz Busovače saznali smo kako pojedini otkupljivači najavljuju cijenu od 3,70 do 4 KM, no proizvođači se nadaju da će otkupna cijena za kilogram maline iznositi oko 4,5 KM, što bi bila njena stvarna vrijednost. 
Iz Saveza proizvođača jagodičastog Bosne i Hercegovine dobili smo informaciju kako je Savez dogovorio direktan izvoz 650 tona maline u Švicarsku. Na sreću brojnih malinara iz BiH ovo je tek početak suradnje koja bi se trebala ovjekovječiti s novim sporazumima i dogovorima o većem izvozu iz Bosne i Hercegovine. 
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME