Portal 072info

BiH možda nikad neće biti očišćena od mina

Bosna i Hercegovina možda nikad neće biti očišćena od mina, objavio je prošle sedmice australski ABC donoseći priču o našim deminerima i stanjem u zemlji nakon rata.

– Ova konstatacija nešto je između realnosti i pesimizma, ali gledano realno, problem deminiranja u BiH je kompleksan i dugotrajan proces – ističu za „Avaz“ iz Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAC).

Novi rokovi

Oni se nadaju da će ovaj problem biti riješen u skladu sa Strategijom o protuminskom djelovanju 2018. – 2025. godine, koja je u izradi.

– Više od 20 godina nakon rata mine su i dalje ozbiljna prijetnja za više od pola miliona ili 15 posto stanovništva u BiH – izjavio je nedavno ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson (Edward).

Ferguson: Ugroženo 15 posto stanovništva

Tada se čulo da je Vijeće ministara BiH 2008. godine usvojilo strategiju prema kojoj je naša zemlja trebala biti očišćena od mina do 2019.

No, planovi će biti pomjereni. Razlog treba tražiti u nedostatku novca.

– Trenutna veličina sumnjive opasne površine iznosi 1.081 kilometar kvadratni, što je 2,2 posto površine BiH. Ostalo je širom zemlje još više od 80.000 mina – upozoravaju iz BH MAC-a.

Minski problem prisutan je u 129 općina, a riječ je o skoro 1.400 ugroženih naselja. Među najugroženijima su Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš.

Za deminiranje je prošle godine potrošeno više od 33,7 miliona KM, polovinu su osigurale domaće institucije, a ostatak su međunarodne donacije.

Nema novca

– Veliki je problem nedostatka finansijskih sredstava, s dovoljno novca bio bi i mnogo veći efekt protuminskog djelovanja. Zbog nedostatka finansijskih sredstava prosječna iskorištenost akreditiranih resursa za operacije humanitarnog deminiranja je oko 30 posto – dodaju iz BH MAC-a.

Od 1996., kada je počelo, u BiH je deminirano više od 3.100 kilometara kvadratnih.

Poginulo 613 osoba  

U minskim poljima nakon rata u BiH su stradale 1.752 osobe, a 613 ih je izgubilo život.

Na dužnosti je poginuo 51 deminer.Tokom deminiranja uništeno je skoro 64.500 protupješadijskih mina, skoro 8.500 protutenkovskih mina te 56.000 komada eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box