Portal 072info

BiH može oduzimati imovinu kriminalcima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Provođenjem projekta Evropske unije, vrijednim sedam miliona eura, u BiH je stvoren pravni temelj da kriminalci gube imovinu zarađenu krivičnim djelima i država je prvi put izradila procjenu prijetnji od teškog i organizovanog kriminala.

Prema ocjeni otpravnika poslova Delegacije EU u BiH Holgera Šredera, ovo su samo neki od rezultata dvogodišnjeg projekta “EU podrška provedbi zakona”, koji je počeo u maju 2012. godine i nedavno je okončan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Projekat je imao dva cilja: prilagođavanje EU standardima u oblasti sigurnosti i pravosuđa i uspostavljanje partnerstva institucija EU s agencijama za provođenje zakona unutar BiH”, rekao je Šreder, dodavši da je utvrđene standarde o oduzimanju nelegalno stečene imovine  sada neophodno “uvesti” u zakonodavstvo BiH.

Korisnici dvogodišnjeg projekta, kojeg je EU finansirala putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA),  bile su 21 agencija za provođenje zakona BiH, entiteta, kantona i distrikta Brčko.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Johana Mikl Lajtner, ministar unutrašnjih poslova Austrije, čija je zemlja predvodila konzorcij za provođenje projekta, ocijenila je da su zajednički standardi i metodi policijskog rada neophodni za efikasnu borbu protiv trgovine ljudima, terorizma, pranja novca i šverca droge.

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, napomenuo je da je glavni cilj projekta bio pružanje pomoći BiH kako bi ispunila evropske standarde u oblasti provođenja zakona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nezavisne.com

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME