AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Očekuje se da bi Indija mogla nastaviti isporuke vakcina Covishield (AstraZeneca) putem COVAX mehanizma u maju ove godine.

Naime riječ je o vakcinama koje proizvodi Indijski serumski institut (SII), a putem COVAX mehanizma one će zapravo stići u siromašne zemlje.

“Očekuje se da će isporuka SII/AstraZeneca vakcina u potpunosti biti nastavljena u maju sa nadoknadivim isporukama kako bi se postigla potpuna opskrba svih onih koji učestvuju u COVAX mehanizmu, a nakon toga će se dodatno ubrzati proces distribucije”, kazala je glasnogovornica UNICEF-a.

Dodala je da su predstavnici COVAX-a u pregovorima sa New Delhijem kako bi se osiguralo “malo zaliha” vakcina i u aprilu. UNICEF je inače distributivni partner pri ovom programu koji se vodi sa GAVI-jem globalnim savezom za vakcine i imunizaciju.

U martu i aprilu je putem COVAX-a trebalo biti isporučeno 90 miliona doza vakcina iz Indije, međutim, od toga je distribuisano 28 miliona nakon što je ova zemlja obustavila taj proces.

Vlasti Indije, koja važi za najvećeg svjetskog proizvođača vakcina, izjavile su u petak da će vakcinaciji domaćeg stanovništva dati prioritet ukoliko se poveća broj zaraženih.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da razumije takvu odluku, ali ipak dodao da će uložiti sve napore da se vakcine dostavljaju i drugim zemljama.

“Dosad je putem COVAX mehanizma isporučeno 32 miliona vakcina u 61 zemlju, ali još 36 zemalja i dalje čeka na njih kako bi počele sa vakcinacijom”, poručio je Ghebreyesus, piše Reuters.

Podsjetimo da je BiH putem COVAX-a naručila 1,2 miliona doza vakcina od čega je do sada došlo ukupno 49.800 vakcina (23.400 doza Pfizera i 26.400 doza AstraZenece).