Portal 072info

BiH na dnu liste po broju obavljenih transplantacija organa

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BiH je na dnu ljestvice europskih zemalja po broju obavljenih transplantacija organa, pa su oboljeli uglavnom primorani spas tražiti u inozemstvu, gdje plaćaju visoke cijene operacija, istaknuto je u Vitezu na tribini “Bolest unutarnjih organa – Transplantacija kao spas”. Tribina je održana u okviru 6. Međunarodnih susreta dijaliziranih i transplantiranih osoba koje organizira Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

Predsjednik ove udruge Tomislav Žuljević kazao je da su razlozi izuzetno malog broja transplantacija u BiH, među ostalim, nerazvijena svijest o važnosti darivanja organa nakon smrti, duge liste čekanja i loši zakoni, prenosi Fena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

”U Federaciji BiH samo bliža rodbina može darivati organe, dakle otac majka, brat, sestra i odnedavno supružnici. Ja sam se morao preseliti u Hrvatsku kako bi mi sestrić dao bubreg i ne shvaćam zašto to ne bi bilo omogućeno i kod nas ukoliko će spasiti nečiji život”, kaže Žuljević.

Mnogi oboljeli iz BiH spas vide u Hrvatskoj, koja je među vodećim zemljama po broju transplantacija, ali prof. dr. sc. Mirjana Sabljar- Matovinović iz Kliničke bolnice “Merkur” Zagreb podsjeća kako pravo na uvrštavanje na listu za dobivanje organa imaju samo osobe sa hrvatskim državljanstvom koje najmanje šest mjeseci borave u toj državi, dok ostali moraju platiti transplantaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

”Možda će doći do promjene zakonske regulative, ali situacija je trenutno takva da ne možemo stavljati na listu ljude koji nisu boravili šest mjeseci u Hrvatskoj i koji nemaju domovnicu”, kaže. Sudionici Susreta u Vitezu nadaju se kako će napredak u oblasti transplantacije u BiH biti postignut memorandumom kojim se osniva Mreža transplantiranih jugoistočne Europe.

Potpisnici ovog memoranduma su udruge iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH što može biti, kako navode organizatori, veoma korisno za BiH s obzirom na to da su Slovenija i Hrvatska članice Europske unije (EU), odnosno Eurotransplanta. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih osoba trajat će u Vitezu do nedjelje, a sudjeluju predstavnici Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske i BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME