Portal 072info

BiH na EU putu: Imamo li razloga za optimizam kada kaskamo?

U Briselu smo od Denisa Zvizdića saznali i nešto što nismo znali o našoj zemlji. Jedna vijest je da smo najbolji u regionu, a u druga da je u posljednjih 16 mjeseci u BiH otvoreno hiljade novih radnih mjesta.

“Mogu kazati da su svi vitalni ekonomsi parametri u porasli, da smo po tome najbolji u regionu. Dodatno optimizmu doprinosi i podatak da je u posljednjih 16 mjeseci otvoreno 25 hiljada novih radnih mjesta”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

A Zvizdić je u Briselu zapravo da lobira za aplikaciju naše zemlje za kandidatski status. Formalno, domaći lideri su ispunili zadaću, pa tako i očekuju daje to dovoljno da BiH dobije zeleno svjetlo na sjednici Vijeća za vanjske poslove, 20. septembra.

“Imali smo priliku razgovarati o činjenici da su sva tri uvjeta koja su prije 18 mjeseci bila postavljena ispred BiH uspješno realizirana, uključujući i mehanizam koordinacije,koji je usvojen prije par sedmica”, kaže.

Zemlja je na dobrom putu napretka, trebamo uraditi sve da zadržimo ovaj momentum. Sve unaprijed poduzete mjere na evropskom putu bile su vrlo važne, poput usvajanja Mehanizma koordinacije i adaptacije SSP”, tvrdi Johannes Hahn.

To što je usvojen mehanizam koodrdinacije i adaptiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, pohvalila je i Federica Mogherini, nagovjestivši da će to biti nagrađeno davanjem zelenog svjetla.

To znači da bi 20.septembra Vijeće usvojiti Zaključak o proslijeđivanju zahtjeva BiH Evropskoj komisiji sa pozivom za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo. Kada će stići Upitnik sa hiljadama pitanja na koja odgovore trebaju dati bh. vlasti, još nije poznato. Taj težak posao zemlje okruženja su davno ostavile iza sebe.

Sada već davne 2003. godine susjedna Hrvatska predala je zahtjev za punoprvavno članstvo, to je isti onaj zahtjev koji je BiH podnijela 13 godina kasnije.
Naredne 2004. Hrvatska dobiva službeni status kandidata, što BiH tek nestrpljivo iščekuje.

Tek u junu 2013. Hrvatska postaje punopravna članica Unije.

Srbija je krajem 2010. godine predala odgovore na Upitnik. 2011. u oktobru Evropska komisija je pozitivno odgovorila na Upitnik, te je 1. marta 2012. dobila status kandidata.

Pregovori su počeli u junu 2013.

Crna Gora je u decembru 2008. predala aplikaciju za članstvo. Otprilike godinu dana kasnije Brisel je uručio Upitnik Podgorici, a Crna Gora je proslijedila odgovore nekoliko mjeseci kasnije.

Da zaključimo, svakoj zemlji u okruženu trebalo je nekoliko mjeseci između svake bitne tačke, od podnošenja aplikacije, preko dostavljanja Uptinika, odgovora na njega, pa sve do pozitivnog mišljenja Komisije.

U slučaju BiH teško je biti optimista, jer po svakoj od tih tačaka kaska po nekoliko godina za okruženjem.

N1

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box