Portal 072info

BiH na listi najjeftinijih i najboljih zemalja za putovanja

Pronaći jeftin smještaj u mjestu vaših snova može biti uzbudljivo gotovo kao i samo putovanje. Kako bi vaš teško stečeni novac otišao na pravo mjesto, odnosno na povoljno odredište za vaš novčanik, prenosimo vam listu najjeftinijih putovanja.

1. Estonija

Ukoliko ste upravo sišli sa trajekta iz Štokholma ili Helsinkija, Estonija vam se može učiniti kao obećana zemlja. Zašto? Tu promjenu možete vidjeti u džepu nakon napuštanja eurozone, a tom razlikom možete “zvati” turu pića. Ovdje možete umjesto hostela odabrati hotel jer je dosta povoljno. Najbolje od svega je što ćete za svoj novac doživjeti iskustvo na mjestu gdje se miješa istočnjački i nordijski utjecaj. Pored predivnog glavnog grada Tallinna, postoje i manje poznati otoci Baltic, zatim obala i prostrana šuma Nacionalnog parka Lahema koji je prvi nacionalni park u starom Sovjetskom savezu.

2. Ho Chi Minh i Hanoi, Vijetnam

Prema mnogim istraživanjima, Vijetnam je u vrhu listi najpovoljnijih odredišta. U oba grada, Ho Chi Minh i Hanoi, za 20 i manje dolara dnevno možete jesti, spavati i dosta toga vidjeti.

3. Istočna Africa

Afrika je ogromni kontinent (SAD bi mogle stati u pustinju Saharu) tako da biste sebi i turizmu u istočnoj Africi učinili uslugu ako uzmete prednost ponuda u Keniji, Ugandi, Tanzaniji i ostatku regije. Usto ćete doživjeti nevjerovatna iskustva svjetskih čuda, od susreta sa gorilama do bijelih pješčanih plaža.

4. Novi Meksiko

Ukoliko tražite lijepa, pristupačna i mjesta sa dobrom hranom – ne tražite dalje. Novi Meksiko će vam održati budžet na nivou. Pored suhog i sunčanog vriemena, možete naći jeftine hotele ali i hranu. Zimski sportovi su također jeftini, a pogled je zapanjujući. Pored toga, sve je besplatno – od hodanja po alspkim šumama do obilaska prethistorijskih pećina.

5. Bosna i Hercegovina

Na sreću, postoji nekoliko mjesta na kojima se osjećate da ste pogodili dobar posao i to bez obzira iz koje zemlje dolazite. Bosna i Hercegovina je jedna od tih. Jeftin smještaj, obroci i međugradski prevoz kombinovan sa posjetom historijskim gradovima (Sarajevo i Mostar), zatim pristupačne adrenalinske avanture, od raftinga na Uni do skijanja, vam sve pruža. S tim u vezi, BiH je dobra i za plići džep, ali i za one koji žele posjetiti manje posjećene dijelove Evrope.

6. Galicija, Španija

Galicija se nalazi na sjeverozapadu zemlje i smatraju je posljednjom granicom države. Ova divlja regija obilježena je stjenovitom obalom i spektakularnim morskim rukavcima i lijepim selima. Ova regija ne samo da je jeftinija u poređenju sa drugim i više posjećenim mjestima Španije, već nudi i kvalitetnu morsku hranu i meso u lokalnim barovima.

7. Quebec, Kanada

Postoji nešto egzotično u ovom gradu što će vas podsjetiti na Stari kontinent. U nekoliko dana možete posjetiti prelijepi stari grad koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi, večerati u starim bistroima i šetati bezvremenskim ulicama. U blizini grada se nalazi šuma Montmorency i Nacionalni park Jacques-Cartier koji će vam ponuditi osjećaj divljine i to iznenađujuće blizu grada.

8. Costa Rica, Karipska obala

Karipska obala ove zemlje je još uvijek mirna, što ne garantuje da će tako i ostati. Tu ćete pronaći gnijezda kornjača u Tortuguerou, rafting na rijeci Pacuare i ronjenje u grebenima Mazanilloa. Ukoliko volite surfarti, trebali biste ići ka južnijoj obali. Za sada ovu zemlju posjećuje manji broj putnika, ali i ljubitelja ptica. No, ako vam ni to nije dovoljno, reći ćemo još nešto – ovo mjesto je i utočište ljenivaca.

9. Timor-Leste

Ukoliko tražite jeftinu i manje poznatu destinaciju, onda je Timor-Lende prava destinacija za vas. Daleko od skupih hotela glavnog grada Dili, pronaći ćete jeftine barake na netaknutim plažama na otocima Jaco i Atauro. Putovanje oko Timora može biti starinska avantura zahvaljujući neravnim i krivudavim cestama i lokalnom transportu.

10. Zapadna Australija

Pejzaži zapadne Australije će vas ostaviti bez daha pored kozmopolitskog Pertha, gdje možete posjetiti sjetnovite obale, ali i polja vinograda.

– See more at: http://vijesti.ba/clanak/283533/bih-na-listi-najjeftinijih-i-najboljih-zemalja-za-putovanja#sthash.oBUSut5b.dpuf

Podijelite članak