Portal 072info

BiH na posljednjem mjestu od 38 zemalja Europe po spremnosti za 5G

Prema mišljenju konsultantske kompanije inCITES Consulting S.A.R.L. Bosna i Hercegovina je najnespremnija država u Evropi za implementaciju nove mobilne tehnologije 5G.

U izvještaju „Indeks spremnosti Europe za 5G“ inCITES uvođenje 5G tehnologije naziva novom „utrkom u naoružanju“ između nacija koje očajnički žele ostvariti primat u toj tehnologiji.

Podaci konsultantske kompanije inCITES Consulting S.A.R.L. - undefined
Foto: Screenshot: Podaci konsultantske kompanije inCITES Consulting S.A.R.L.

Koliko su europske zemlje spremne za razvoj i primjenu 5G tehnologije?

inCITES je kroz analizu spremnosti zemalja Europe napravio indeks koji predstavlja ukupnu ocjenu spremnosti za svaku zemlju, indeks sadrži 6 kategorije s ukupno 35 kriterija.

Rezultati analize ukazuju kako postoji značajna razlika spremnosti za 5G između zemalja zapadne i istočne Europe. Po spremnosti na 5G zemlje Europe mogu se podijeliti u tri grupe. Očekivano zemlje s većim BDP-jem pripadaju u najspremniju grupu.

Prva grupa uključuje prvih 15 zemalja. Sve zemlje u prvoj grupi su iz zapadne Europe i nalaze se u sjeverozapadnom dijelu kontinenta. Prosječni BDP po stanovniku za tri grupe iznosi 57,8 hiljada američkih dolara u prvoj grupi, 34,6 hiljada dolara u drugoj grupi i 21,4 hiljada dolara u najlošijoj grupi.

Bosna i Hercegovina je od 38 analiziranih europskih zemalja na 38. mjestu, ispred nas su Bugarska, Srbija, Albanija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

Prema planovima Europske komisije za uvođenje 5G tehnologije u članicama Europske unije najmanje jedan grad u svakoj članici trebao bi imati izgrađenu 5G mrežu 2020. godine. Većina članica već je u realiziranju tog cilja, odnosno već su ili će do kraja ove godine imati testnu fazu primjene 5G tehnologije, dok se ostale zemlje tek pripremaju za to.

Zapadnoeuropske zemlje po indeksu spremnosti na uvođenje 5G tehnologije zauzimaju prvih 17 mjesta u Europi što je prije svega rezultat jače konkurencije na tim tržištima na kojima nacionalni regulator primorava operatore na primjenu najnovijih tehnologija.

Osam od prvih 10 rangiranih zemalja ima najviše ocjene u kriteriju tržišne konkurencije, među njima je svih 5 nordijskih zemalja (Danska, Finska, Island, Norveška i Švedska), četiri od njih su rangirane među 6 najspremnijih za usvajanje 5G tehnologije. Visoku poziciju Litvanije, jedine zemlje iz tzv. nove Europe u najboljoj grupi europskih zemalja za primjenu 5G tehnologije, prije svega se može zahvaliti njenoj saradnji s nordijskim zemljama. Naime, Litvanija se u maju 2018. godine pridružila regionalnom sporazumu nordijskih zemalja na zajedničkom tehnološkom razvoju i primjeni 5G tehnologije.

Južne zemlje Europe kao što su Portugal, Španija, Italija, Kipar i Grčka najlošije su od zemalja tzv. stare Europe. Ono što im kvari prosjek u odnosu na ostale starije članice EU su lošija telekomunikacijska infrastruktura te regulacija, odnosno nefleksibila nacionalna politika koja je strateški zanemarila digitalizaciju.

Zemlje Beneluksa različitog su stepena pripremljenosti za 5G tehnologiju, Holandija je na 4. mjestu, Luksemburg na 10., a Belgija na najlošijem 15. mjestu. Holandija je visokom drugom mjestu u Europi po državnoj strategiji digitalizacije, te treća u ljudskim potencijalima.

Najbolje pripremljena europska zemlja za primjenu 5G tehnologije s indeksom od 71,8 je Finska, a najlošija Bosna i Hercegovina s više nego upola manjim indeksom od samo 35,2 boda. To ilustrira tehnološko zaostajanje istočne Europe.

Od istočne Europe najbolje stoje baltičke zemlje koje su među srednje pripremljenim zemljama za uvođenje 5G tehnologije. Najbolja je Estonija na 13. mjestu, Litvanija je na 18. a Latvija na 20. mjestu. Visok plasman Estonije može zahvaliti, među ostalim, i činjenici da je vjerojatno jedina zemlja u Europi i u svijetu gdje je 99 posto javnih usluga dostupno online 24/7.

Tehnološki razvoj baltičke zemlje mogu zahvaliti geografskoj blizini nordijskih zemalja s kojima u velikoj mjeri sarađuju u primjeni naprednih telekomunikacijskih rješenja.

Samo je iz tzv. nove Europe Estonija i Litvanija u najspremnijoj grupi zemalja, Estonija na 13. mjestu s indeksom 62,0, a Litvanija na 18. mjestu s indeksom od 56,7 bodova. Te dvije zemlje su jedine iz istočne Europe iznad EU prosjeka od 55,7. Nešto lošije od Litvanije su Slovenija (53,9), Latvija (53,3) i Češka (53,0). Šest istočnoeuropskih zemalja zauzimaju bolje mjesto od Italije (Estonija, Litvanija, Slovenije, Latvije, Češka i Rusija).

Balkan je najlošije pozicioniran od europskih regija. Najviše rangirana balkanska zemlja je Grčka, na 29. mjestu (47,4 boda), dok su sve ostale zemlje ispod 30. mjesta.

Radiosarajevo

Podijelite članak
  • 8
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box