Portal 072info

BiH na redu za legalizaciju marihuane

Hrvatska je postala 13. zemlja u Evropskoj uniji koja je legalizovala upotrebu marihuane u medicinske svrhe, a sljedeća država koja bi mogla da krene ovim putem mogla bi biti Srbija ukoliko bude uvažena ista inicijativa tamošnje organizacije “Lekalizuj” i Udruženja “Irka”, ili BiH. 

Iako iz federalnih udruženja oboljelih još nisu konkretno djelovali u pogledu inicijative resornom ministarstvu, u RS pozdravljaju te korake.

Zaključci stručne komisije UKC RS, podsjetimo, o primjenjivosti sintetskih preparata od kanabisa u medicinske svrhe trebaju saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, koje će po dobijanju dokumentacije iznijeti stav na ovu temu.

Od inicijative do zvanične primjene dug je proces, u kojem učestvuju svi nadležni resori, ali je zasad u ovom dijelu BiH načelno pokazan interes za razmatranje inicijative Udruženja oboljelih od multiple skleroze.

U Udruženju oboljelih od multiple skleroze iz Istočne Hercegovine podsjećaju da primjena medicinske marihuane pomaže u liječenju raka, astme, glaukoma, artritisa, multiple skleroze, Alchajmerove bolesti, epilepsije, depresije…

Resorno ministarstvo je zatim uputilo dopis Društvu doktora medicine RS i UKC RS da u okviru nadležnih medicinskih grana, prateći savremena medicinska dostignuća u ovoj oblasti, izvrše stručne konsultacije i razmotre potrebu uvođenja kanabisa u terapiji za određena oboljenja.

Prvo što će uslijediti nakon izjašnjavanja Ministarstva na zaključke ljekarske komisije trebalo bi da bude pokretanje procedure za izmjene i dopune Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

U MUP-u RS takođe tvrde da je ovaj resor upoznat sa pitanjem mogućnosti primjene sintetskih preparata od kanabisa u medicini RS, te da će u svom domenu dati doprinos u tome.

Prema važećim zakonskim rješenjima, konoplja, njene smole, ekstrakti i tinkture su na popisu zabranjenih supstanci i biljaka, odnosno zabranjenih opojnih droga, a primjena u svrhe medicinskog ili naučnog istraživanja moguća je uz dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja će takođe morati dati svoje mišljenje.

Upotreba marihuane u medicinske svrhe legalizovana je u Hrvatskoj nakon što je stupio na snagu pravilnik Ministarstva zdravlja te zemlje, koji omogućava oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a korišćenje indijske konoplje i lijekova na bazi ove supstance, isključivo uz ljekarski recept.

Podijelite članak