Portal 072info

BiH na vrhu liste evropskih zemalja po konzumaciji duhana

U Bosni i Hercegovini oko 44 posto odrasle populacije konzumira duhan, što našu zemlju stavlja pri sami vrh u Evropi kada se govori o pušenju, kazao je u petak u Mostaru direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, tokom rasprave o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Prema njegovim riječima, veliki broj ljudi je izložen pasivnom pušenju, koji je poseban problem, jer pušači prilikom pušenja vraćaju dvije trećine duhanskog dima u okolinu, što šteti zdravlju nepušača.

Ocijenio je kako su istraživanja, koja su vršena među djecom, također poražavajuća.

– Oko 13 posto školske djece puši i to nas posebno zabrinjava, jer pušač se postaje u mladoj životnoj dobi. Vrlo rijetko se netko za pušenje odluči u srednjoj ili kasnoj životnoj dobi – kazao je Pehar.

Dvije trećine smrti u FBiH pripisuju se pušenju

Poručio je kako će sve buduće aktivnosti biti usmjerene ka smanjenju broja pušača.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ističe kako se dvije trećine smrti u Federaciji BiH pripisuju bolestima, koje se direktno dovode u vezu s pušenjem.

– Tu su u prvom redu kardiovaskularne bolesti, infarkt srca i infarkt mozga i esencijalna hipertenzija, a i maligne bolesti su u porastu. Kod muškaraca je karcinom pluća na prvom mjestu, a slijedi karcinom prostate, dok je kod žena karcinom dojke na prvom mjestu, a onda karcinom pluća – naveo je Pehar.

Istakao je kako se sve te bolesti direktno dovode u vezu s pušenjem te da se upravo zbog toga zakonom predviđa zabrana pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima.

Menadžerica za komunikacije Udruženja PROI Arijana Knežević kazala je kako je ovaj zakon napravljen s ciljem zaštite svih građana među kojima su i pušači i nepušači.

Neodgovarajuća zakonska regulativa

Prema njezinim riječima, primarni cilj ovog zakona je zdravstveni cilj i hitno ga treba donijeti.

– S jedne strane imamo kobne zdravstvene posljedice, a s druge strane okvirnu konvenciju o kontroli duhana koja je ratificirana 2009. godine. Osim toga imamo i EU direktivu o duhanskim proizvodima, zbog čega je izuzetno važno ovaj zakon što prije donijeti – kazala je Knežević.

Navela je kako je jedina strana, kojoj bi odgovaralo odgađanje donošenja ovog zakona ili obustava njegovog usvajanja, duhanska industrija. Zbog toga što je to, kako kaže, u direktnom sukobu s njenim profitnim interesima.

Zaključila je kako se BiH nalazi pri vrhu u Europi kada je riječ o konzumaciji duhana, i odraslih i mladih, upravo zbog neodgovarajuće zakonske regulative.

Inače, spomenuti zakon, u cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva, uređuje mjere zabrane i ograničenje upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, njihovog oglašavanja, promocije i sponzoriranja, potom sprječavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima, sastav duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere, kao i osnivanje Federalnog povjerenstva za kontrolu uporabe duhana.

Javna rasprava je organizirana kako bi se osobe koji su zainteresirane za spomenutu temu upoznale s tekstom zakona.

– Sve ono što bude rečeno na javnoj raspravi zapisat će se i bit će uzeto u obzir prilikom formiranja konačnog teksta prijedloga zakona, koji će onda ići na usvajanje u oba doma Parlamenta FBiH – zaključio je Pehar.

Fena

Podijelite članak