Portal 072info

BIH: Najviše se krijumčare odjeća, satovi, nakit…

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u deset mjeseci 2014. godine oduzeli su robu u vrijednosti većoj od 4,2 miliona KM, potvrđeno je “Dnevnom avazu” u ovoj instituciji. Kako su objasnili, odsjeci za provođenje propisa pri regionalnim centrima UIO podnijeli su nadležnim sudovima ukupno 343 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Šta je oduzeto

U UIO kažu da je tokom godine na izmaku najviše oduzeto raznih tekstilnih proizvoda, i to u vrijednosti od 1,7 miliona KM, potom  satova (295.495 KM), obuće (252.676 KM), nakita (239.994 KM), motornih vozila i opreme (198.950 KM), kozmetike i parfema (132.112 KM), raznih kućnih potrepština i robe široke potrošnje (više od 200.000 KM), alata i elektromaterijala (160.000 KM), kožne galanterije (76.150 KM), duhanskih prerađevina (71.714 KM)…

Govoreći o načinu na koji se postupa s oduzetom robom, Ratko Kovačević, portparol Uprave, objašnjava da roba koja je predmet carinskog prekršaja, koju službenici UIO oduzimaju prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti, ima karakter privremeno oduzete robe te u tom smislu UIO ne može njom slobodno raspolagati.

Odluke suda

– O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a odluka suda je u tom pogledu konačna i obvezujuća za UIO. Za pravosnažno oduzetu robu, nadležni sud obično u presudi kaže šta će se s predmetnom robom dalje dešavati, hoće li biti uništena, prodana ili nešto treće, a sve u zavisnosti od vrste robe – kaže Kovačević.

Prošlogodišnji rezultati

U toku 2013. godine ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje podnijeli su 548 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u BiH. Izdato je 477 prekršajnih naloga zbog sumnje da su učinjeni prekršaji iz oblasti indirektnih poreza. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosila je 6,2 miliona maraka.

avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box