Screenshot 9 9
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je napravila nekoliko velikih koraka na putu euroatlantskih integracija. Usvojen je Program reformi za NATO, te je donesena odluka o formiranju komisije za saradnju s ovim vojnim savezom.

Ovo je danas nakon sjednice Vijeća ministara u Sarajevu potvrdila Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u ovom tekstu pošalje u Brisel, kao i za Komisiju za saradnju s NATO-om. Kazano je i kako će već sutra ovaj dokument biti upućen ka NATO-u.
Skoro u isto vrijeme na društvenim mrežama regovao je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, kazavši kako je važan iskorak za “NATO put Bosne i Hercegovine upravo postignut današnjim formiranjem Komisije za saradnju s NATO-om.

“Kontinuirano napredovanje na našem euroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku BiH i našim međunarodnim partnerstvima”, napisao je Čović.

Kako je saopćeno Vijeće ministara BiH sa devet glasova za i jednim protiv donio je u drugom krugu glasanja odluku o uspostavljanju Komisije za saradnju sa NATO-om, s izmjenama usvojenim na sjednici, koje će Ministarstvo vanjskih poslova u saradnji sa Kancelarijom za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH ugraditi u odluku prije njenog potpisivanja.

Komisija, između ostalog, utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine koje proizilaze iz učešća BiH u programu NATO-a “Partnerstvo za mir”, kao i u vezi sa realizacijom obaveza iz dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.

Princip glasanja članova Komisije prati glasanje u Vijeću ministara BiH, što je novina u ovoj odluci, gdje se uz konsenzus omogućava donošenje odluka većinom glasova, pod uslovom da za odluku glasa najmanje po dva člana Komisije iz svakog konstitutivnog naroda, te se u slučaju nedonošenja odluka uvodi drugi krug glasanja.