Portal 072info

BiH nazadovala prema indesku percepcije korupcije

Transparency International predstavio je indeks percepcije korupcije (CPI) za 2014. godinu koji rangira zemlje svijeta prema percipiranom nivou korupcije, a ove godine se, na listi od 175 zemalja, Bosna i Hercegovina nalazi na 80. mjestu, što je nazadak u odnosu na 2013. kada se nalazila na 72 mjestu.

Predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH (TIBiH) Emir Đikić na konferenciji za novinare u Sarajevu je kazao da je CPI najreprezentativnije svjetsko istraživanje o korupciji koje provodi ova nevladina organizacija. CPI 2014 je izračunat korištenjem 12 različitih izvora podataka od 11 različitih institucija koje su mjerile percepciju korupcije u posljednje dvije godine.

CPI, na osnovu relevantnih međunarodnih izvora, dodjeljuje ocjene na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najviši nivo percepirane korpucije, dok 100 predstavlja najniži nivo korupcije, pa se tako BiH ove godine našla na ovoj poziciji na osnovu dodijeljene ocjene 39, koja je također manja u odnosu na prethodnu godinu, ali 2012. kada je iznosila 42.

Projekt-menadžerica TIBiH Ivana Korajlić kazala je da BiH 80. mjesto dijeli El Salvadorom, Mongolijom, Marokom i Beninom. Kada je riječ o regionu, odnosno zemljama bivše Jugoslavije, Slovenija je i dalje na najboljoj poziciji (39. mjesto s ocjenom 58), zatim slijede Hrvatska na 61. mjestu s ocjenom 48, te Makedonija (64. mjesto s ocjenom 45), Crna Gora (76. mjesto i ocjena 42) i Srbija (na 78. mjestu s ocjenom 41). Jedino se Kosovo nalazi iza BiH na 110. mjestu s ocjenom 33.

Indeks percepcije korupcije i nezavidna pozicija BiH na ovoj ljestvici, kako ističu iz TIBiH, odražava potpuni izostanak rezultata u borbi protiv korupcije u prethodnom periodu, uzrokovan ne samo nezainteresovanošću institucija vlasti za antikorupcione reforme, već i kočenjem rada institucija za provođenje zakona od izvršne vlasti čiji predstavnici su i sami akteri najvećih korupcijskih afera.

Izvještaji relevantnih međunarodnih institucija također ukazuju na to da, ne samo da nema nikakvog napretka u ovoj oblasti, već se BiH kreće u suprotnom pravcu idući prema potpunom urušavanju institucija i njihovoj privatizaciji od političkih elita.

Imajući u vidu da je BiH već godinama na samom dnu regiona prema indeksu percepcije korupcije, ali i kada su u pitanju reforme u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, neophodan je potpuni zaokret u suočavanju s problemom korupcije u BiH, ističu iz TIBiH.

Inače, na vrhu liste su skandinavske zemlje i Novi Zeland. Danska je ove godine prva s 92 poena na listi od 175 zemlja, dok posljednje mjesto zauzimaju Somalija i Sjeverna Koreja koje imaju osam od mogućih sto poena.

Fena

Podijelite članak