Portal 072info

BiH nazadovala prema indesku percepcije korupcije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Transparency International predstavio je indeks percepcije korupcije (CPI) za 2014. godinu koji rangira zemlje svijeta prema percipiranom nivou korupcije, a ove godine se, na listi od 175 zemalja, Bosna i Hercegovina nalazi na 80. mjestu, što je nazadak u odnosu na 2013. kada se nalazila na 72 mjestu.

Predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH (TIBiH) Emir Đikić na konferenciji za novinare u Sarajevu je kazao da je CPI najreprezentativnije svjetsko istraživanje o korupciji koje provodi ova nevladina organizacija. CPI 2014 je izračunat korištenjem 12 različitih izvora podataka od 11 različitih institucija koje su mjerile percepciju korupcije u posljednje dvije godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

CPI, na osnovu relevantnih međunarodnih izvora, dodjeljuje ocjene na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najviši nivo percepirane korpucije, dok 100 predstavlja najniži nivo korupcije, pa se tako BiH ove godine našla na ovoj poziciji na osnovu dodijeljene ocjene 39, koja je također manja u odnosu na prethodnu godinu, ali 2012. kada je iznosila 42.

Projekt-menadžerica TIBiH Ivana Korajlić kazala je da BiH 80. mjesto dijeli El Salvadorom, Mongolijom, Marokom i Beninom. Kada je riječ o regionu, odnosno zemljama bivše Jugoslavije, Slovenija je i dalje na najboljoj poziciji (39. mjesto s ocjenom 58), zatim slijede Hrvatska na 61. mjestu s ocjenom 48, te Makedonija (64. mjesto s ocjenom 45), Crna Gora (76. mjesto i ocjena 42) i Srbija (na 78. mjestu s ocjenom 41). Jedino se Kosovo nalazi iza BiH na 110. mjestu s ocjenom 33.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Indeks percepcije korupcije i nezavidna pozicija BiH na ovoj ljestvici, kako ističu iz TIBiH, odražava potpuni izostanak rezultata u borbi protiv korupcije u prethodnom periodu, uzrokovan ne samo nezainteresovanošću institucija vlasti za antikorupcione reforme, već i kočenjem rada institucija za provođenje zakona od izvršne vlasti čiji predstavnici su i sami akteri najvećih korupcijskih afera.

Izvještaji relevantnih međunarodnih institucija također ukazuju na to da, ne samo da nema nikakvog napretka u ovoj oblasti, već se BiH kreće u suprotnom pravcu idući prema potpunom urušavanju institucija i njihovoj privatizaciji od političkih elita.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Imajući u vidu da je BiH već godinama na samom dnu regiona prema indeksu percepcije korupcije, ali i kada su u pitanju reforme u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, neophodan je potpuni zaokret u suočavanju s problemom korupcije u BiH, ističu iz TIBiH.

Inače, na vrhu liste su skandinavske zemlje i Novi Zeland. Danska je ove godine prva s 92 poena na listi od 175 zemlja, dok posljednje mjesto zauzimaju Somalija i Sjeverna Koreja koje imaju osam od mogućih sto poena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME