BiH ne trebaju mikrobiolozi, genetičari i biohemičari

Podijelite vijest

Bosna i Hercegovina u eri pandemije koronavirusa ne treba biologe, mikrobiologe, genetirače.  Njih stotinu srodnih zanimanja formirali su Facebook grupu „Udruženje biologa u BiH“ u nadi da će se čuti i njihov glas i da će nadležne institucije i njima dale posao.

Trenutna situacija

Potvrdila je za „Dnevni avaz“ ovo i diplomiranja biologinja i jedna od pokretača grupe Ena Bajrić-Alibašić, koja kaže da svi ovi mladi ljudi traže samo da se stvore pravni uvjeti da svoje znanje mogu primjenjivati praktično u bolnicama, ali i u drugim zdravstvenim ustanovama.

Pripravnički rad

– I u vrijeme pandemije odbili su naše usluge iako smo ih nudili i na potpuno volenterskoj osnovi. Služba za zapošljavanje poslala je dopis i Ministarstvu i Vladi i Kriznom štabu da mogu u roku od 48 sati formirati program kojim bi formirali kadar koji bi odgovorio na trenutnu situaciju, a koji bi oni sufinansirali. Međutim, nismo bili prepoznati kao potreban kadar – istakla je Bajrić-Alibašić.

Između ostalog, navodi, nisu mogli dobiti ni priliku za pripravnički rad.

– Nisu nas uključivali kao struku, a danas u cijelom svijetu mikrobiolozi, genetičari trebaju svima. Mi nismo prepoznati kao potreba u zdravstvu – kazala je Bajrić-Alibašić.

Otvoreno pismo

Neformalna grupa „Udruženje biologa BiH“ broji više od hiljadu članova. Oni su ovih dana uputili otvoreno pismo javnosti i nadležnim institucijama.

– Širenjem pandemije javila se bojazan za kolaps zdravstvenog sistema i unatoč otvorenim i medijskim ponudama – niti jedan član naše grupe nije angažiran kako bi dao doprinos društvu svojim znanjem, odnosno vrlo rijetki su kratkoročno angažirani u ovom trenutku, navodi u otvorenom pismu.

Avaz


Podijelite vijest