Portal 072info

BiH neće učestvovati na Eurosongu

Bosna i Hercegovina neće imati svog predstavnika na Eurosongu, takmičenju za najbolju pjesmu Evrope koje će se održati naredne godine u Kijevu u Ukrajini.

Kao što smo i ranije pisali, osnovni razlog je taj što BHRT još nije pronašao način za naplatu RTV takse. Lejla Babović, koordinatorica projekta BiH na Eurosongu, kaže da se BiH nije prijavila za učešće na Eurosongu zbog opće poznatih razloga. 

“Mi od 1. jula nemamo zakonsku osnovu za prikupljanje pretplate, još uvijek životarimo i ne možemo se prijaviti za tako visokobudžetni događaj. Trebamo imati razvijenu muzičku scenu, imati nekog mladog spremnog na dobar društveni život, spremnog za komunikaciju i dostupnog 24 sata. Mi smo pomalo daleko od toga. Javni servis nema novac da to finansira. I posljednje učešće je najviše na mišiće odrađeno uz pomoć ličnih prijatelja”, kazala je Babović za N1.

Ona dodaje da je BiH imala rok za prijavu do 15. septembra.

“Nismo se prijavili. Oni će do kraja novembra izbaciti listu zemalja učesnica i do tada smo mogli nešto uraditi. Nama su uvijek pomjerali rok. Ali, gledajući ovu našu situaciju, teško da će Parlament BiH u oktobru donijeti bilo kakvu odluku vezanu za naplatu pretplate”, kaže Babović.

“Nažalost, takva je situacija. Možda je bolje da malo stanemo, da se presaberemo, da se malo muzičari organiziraju. Eurosong je čitava mašinerija, nije to doći i otpjevati tri minute pjesme. Javni servis mora imati stabilan izvor finansiranja. Kada imamo to, onda možemo govoriti o nabavci kvalitetnih programa i dodatnoj komercijalizaciji, dodatnim prihodima što može činiti bazu za učešće na tako velikim projektima”, kaže Babović. 

“Mi smo na dobrom putom da u budućnosti nećemo imati ništa na našim malim ekranima jer cijene vrtoglavo rastu”, dodala je koordinatorica projekta BiH na Eurosongu.

Bosna i Hercegovina je kao nezavisna država svoj debitantski nastup na Eurosongu imala u irskom Millstreetu 1993. godine kada je nastupio Fazla sa pjesmom “Sva bol svijeta”. BiH nije imala predstavnicu od 2013. do 2015. upravo zbog finansijskih problema u kojima se nalazi Javni servis.

Ove godine na nastupu u Stockholmu BiH je takmičenje završila u polufinalu sa pjesmom “Ljubav je” koju su izveli Dalal, Deen, Jala i Ana Rucner.

Najbolji plasman BiH je imala prije deset godina. Te 2006. godine u Atini, pjesma “Lejla”bila je druga u polufinalu, a sa osam najviših ocjena osvojila je treće mjesto u velikom finalu.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box