BiH nema kapacitet da iskoristi dobru priliku za izvoz mesa u Tursku

Bosna i Hercegovina trenutno nema kapacitete da iskoristi nove kvote za bescarinski izvoz mesa u Tursku, koje su tri puta veće od onih koje su na snazi bile prethodnih godina, smatraju poljoprivrednici.

Podsjećamo, novim sporazumom o slobodnoj trgovini, koji je potpisan u četvrtak u Ankari, umjesto 5.000 tona mesa za BiH je omogućen izvoz do 13.000 tona, što je, prema ocjeni mnogih, dobra prilika koja prevazilazi mogućnosti.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, kaže da se stvari moraju radikalno mijenjati ako se želi pričati o povećanju proizvodnih kapaciteta.

Mi ne možemo da proizvedemo dovoljno ni nama, a o izvozu da i ne pričamo. Za podizanje proizvodnje su potrebna ogromna sredstva, a ljudi neće da ulaze u nešto što nije sigurno. Podsticaji su mali, a proizvođači nezaštićeni”, smatra Bićo i dodaje kako bi ovom problematikom trebalo da se pozabavi država.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, dijeli slično mišljenje.

Smatra kako prostora za povećanje ima, ali da će u ovim tržišnim uslovima do toga teško doći.

“Cijena koje nude monopolisti koji su prošli na tenderu za izvoz nisu adekvatne koštanju proizvodnje, odnosno te cijene nemaju stimulativan efekat na farmere. Ograničavajući faktor je i nemogućnost nabavke kvalitetnog tovnog materijala. Naši farmeri su prinuđeni da idu u inostranstvo, gdje dovoze sve i svašta pošto je nemoguće naći adekvatan materijal u adekvatnom broju. Takođe, nemamo razvijen stočni fond u proizvodnji teladi i sav uzgoj se veže za mliječni tip goveda”, priča Marinković.

I pored toga, on smatra kako bi sprovođenje nekoliko mjera moglo dati rezultate.

“Prvo, treba se stimulisati uzgoj simentalske rase goveda, a uvoz teladi za tov bi trebalo da bude oslobođen dažbina”, zaključio je Marinković.

Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, u razgovoru za “Nezavisne” takođe smatra kako se kvota neće moći realizovati u punom obimu s obzirom na to da ni postojeća nije ispunjena.

To pokazuju i podaci Komore, prema kojima je iz BiH u Tursku prošle godine izvezeno nešto više od 4.000 tona mesa vrijednog oko 40 miliona maraka. Vasića brinu veoma niske izvozne cijene koje donose više štete nego koristi.

“Meso se izvozi na osnovu tendera. Dva proizvođača iz BiH su se nadmetala i spustila cijenu na 4,5 evra po kilogramu, što je čak za evro niža cijena od one po kojoj se meso izvozilo iz Srbije. To je rezultat mešetarenja”, kazao je Vasić.

Pristup tržištu javnih nabavki

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže za “Nezavisne” kako je novina u novom sporazumu s Turskom pristup tržištu usluga i javnih nabavki.

To je, prema njegovim riječima, značajno s obzirom na to da je tursko tržište veoma zatvoreno.

Akta.ba

Prethodni članakPUTUJE SVIJETOM I SPAŠAVA LJUDE Nevjerojatna životna priča mladog hirurga iz Zenice koji je pomogao putniku usred prekooceanskog leta iz Paname
Sljedeći članakIgračke iz vremena bivše Jugoslavije: Pripremale djecu za nove i veće životne avanture