Portal 072info

BiH nema kapacitete za adekvatnu reakciju u slučaju prirodnih nesreća

Ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je danas tokom susreta s delegacijom Rusko-srpskog humanitarnog centra sa sjedištem u Nišu koju je predvodio direktor Viktor Safjanov, da BiH nema dovoljno razvijene kapacitete, ali ni opremu da adekvatno reagira u slučaju prirodnih nesreća.

Kao primjer za to Mektić je naveo požar u Hercegovini i prošlogodišnje poplave zbog čega je naglasio da je BiH zainteresirana za svaki vid saradnje koji omogućava bržu reakciju spasilačkih službi, a time i zaštitu ljudi i materijalnih dobara.

Mektić je istaknuo da je razmatrana i mogućnost prebijanja klirinškog duga Rusije prema BiH, kroz isporuku opreme za zaštitu i spašavanje, pri čemu je BiH posebno zainteresirana za višenamjenske helikoptere koji bi se koristili za gašenje požara, evakuaciju stanovništva te spašavanje i transport povrijeđenih osoba.
Mektić i Safjanov razgovarali su u Sarajevu upravo o mogućnostima unapređenja saradnje između dvije države te korištenju kapaciteta ovog regionalnog centra u Nišu u slučaju prirodnih katastrofa, saopćeno je iz Ministarstva za sigurnost BiH.

Pomoć tokom gašenja požara u BiH 2012. godine je istaknuta kao primjer pozitivne saradnje s ovim centrom, a Safjanov je ponudio mogućnost proširenja saradnje i na deminiranje te obuku i obrazovanje kadrova iz struktura zaštite i spašavanja u BiH, javila je Fena.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box