Portal 072info

BiH nema kapacitete za adekvatnu reakciju u slučaju prirodnih nesreća

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je danas tokom susreta s delegacijom Rusko-srpskog humanitarnog centra sa sjedištem u Nišu koju je predvodio direktor Viktor Safjanov, da BiH nema dovoljno razvijene kapacitete, ali ni opremu da adekvatno reagira u slučaju prirodnih nesreća.

Kao primjer za to Mektić je naveo požar u Hercegovini i prošlogodišnje poplave zbog čega je naglasio da je BiH zainteresirana za svaki vid saradnje koji omogućava bržu reakciju spasilačkih službi, a time i zaštitu ljudi i materijalnih dobara.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Mektić je istaknuo da je razmatrana i mogućnost prebijanja klirinškog duga Rusije prema BiH, kroz isporuku opreme za zaštitu i spašavanje, pri čemu je BiH posebno zainteresirana za višenamjenske helikoptere koji bi se koristili za gašenje požara, evakuaciju stanovništva te spašavanje i transport povrijeđenih osoba.
Mektić i Safjanov razgovarali su u Sarajevu upravo o mogućnostima unapređenja saradnje između dvije države te korištenju kapaciteta ovog regionalnog centra u Nišu u slučaju prirodnih katastrofa, saopćeno je iz Ministarstva za sigurnost BiH.

Pomoć tokom gašenja požara u BiH 2012. godine je istaknuta kao primjer pozitivne saradnje s ovim centrom, a Safjanov je ponudio mogućnost proširenja saradnje i na deminiranje te obuku i obrazovanje kadrova iz struktura zaštite i spašavanja u BiH, javila je Fena.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6