Portal 072info

BiH nema namjeru uvoditi obavezni vojni rok

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ponovno uvođenje vojnog roka je tema o kojoj se raspravlja u dijelu balkanske javnosti. Dok Srbija i Hrvatska aktivno razmišljaju o tome na koji način da uspostave sistem služenja vojnog roka, u Bosni i Hercegovini se o tome, barem zasad, ne raspravlja. Građani i analitičari pak imaju podjeljeno mišljenje o ovoj temi.

Finansijski okvir za funkcioniranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i budžetska ograničenja jedan su od razloga zašto BiH ne namjerava uvoditi obavezni vojni rok.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Nije se razgovaralo u zadnje vrijeme niokakvom obliku vraćanja vojnog roka. Bilo je svojevremeno, prije možda 5-6 mjeseci možda, bila je aktuelna jedna ovakva tema, pa se nešto o tome propitivalo. Neki ozbiljniji razgovori u tom smislu se ne vode. Prema sadašnjoj količini ili prema procentu izdvajanja za odbranu to vjerovatno ne bi došlo u obzir. Ali je ovo pitanje zanimljivo u svakom slučaju u kontekstu onoga što se dešava u regionu i naravno u tom smislu možemo napraviti jednu širu i kvalitetniju elaboraciju uraditi”, kaže Sead Jusić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar za N1 kaže kako Bosni i Hercegovini trenutno ne treba obavezni vojni rok.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Bosna i Hercegovina sa devet hiljada i nešto svojih profesionalnih vojnika može sasvim dobro da izvršava svoje misije u miru, da ide u pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda. Također, Bosni i Hercegovini ni od koga ne prijeti nikakva neposredna ratna opasnost da bi ona vršila neke mobilizacije i obuku kroz uvođenje redovnog odnosno obaveznog vojnog roka”, smatra Kozar.

Mišljenje javnosti po ovom pitanju je podijeljeno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da li će se Bosna i Hercegovina pridružiti Srbiji i Hrvatskoj ili će se zadržati na sadašnjem stanju možda će se znati nakon predstojećih izbora.

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME