Portal 072info

BiH nije među reprezentacijama koje su dobile “wild card” za SP

fibaFIBA je danas i zvanično objavila koje će to četiri košarkaške reprezentacije dobiti “wild card” za učešće na Svjetskom prvenstvu koje se igra ove godine u Španiji, a pozivnice su pripale selekcijama Grčke, Brazila, Finske i Turske.

Bez velikih iznenađenja prošlo je “dijeljenje” pozivnica, a Brazil ej bio jedan od favorita za istu obzirom da će ova zemlja 2016. godine organizovati Olimpijske igre.

Grčka i Turska, kao nacije koje igraju veliku ulogu u evropskoj ali i svjetskoj košarci u posljednjih desetak godina, takođe nisu veliko iznenađenje, ali su na mjestu Finske mnogi očekivali neku drugu selekciju, iz neke od bogatijih zemalja kojima na bi bio problem platiti pozivnicu na Svjetsko prvenstvo. 

Ipak, to se nije desilo, baš kao ni ono čemu se jedan dio bh. sportske javnosti potajno nadao, da se košarkaška reprezentacija BiH nađe među onim zemljama koje će putem pozivnice završiti na svjetskoj smotri najboljih košarkaških reprezentacija.

Kao glavni argument mnogi su vidjeli sjajnu igru bh. tima na Eurobasketu sa kojeg je naša reprezentacija ispala u prvom krugu, uprkos tri pobjede koje je ostvarila. Nažalost, odlazak na Mundobasket, za nas u BiH još uvijek je samo san.

Podijelite članak