BiH nije naručila vakcine direktno iako svjesni da ide brže, ne znamo datum dolaska niti koja vakcina stiže

Screenshot 6 754

BiH je naručila 1,2 miliona doza vakcine putem COVAX mehanizma koji, kako smo otkrili, nema sklopljen ugovor s Pfizerom i BioNTechom, ali ima a AstraZenecom. Naša država je naručila još 892 hiljade doza vakcine putem EU mehanizma, ali još nije dobila ni upit za prihvat vakcine. Tim povodom pitali smo nadležne u Ministarstvu civilnih poslova BiH da li je poznato u kojim tranšama/količinama i u kojem vremenskom periodu će biti isporučeno svih 892.000 doza putem EU mehanizma i koji je okvirni datum prve isporuke i u kojoj količini.

Kako saznajemo, Bosna I Hercegovina još nije dobila ni upit za prihvat vakcine putem EU mehanizma.

“Za sada ne možemo potvrditi datum prijema, ali se očekuje da će vakcine stići u prvom tromjesečju ove godine. Dosadašnja iskustva drugih država pokazuju da kompletna narudžba neće stići u jednoj pošiljci nego će stizati sukcesivno“, rekla je za Klix.ba Sanja Vlaisavljević, savjetnica državne ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević.

Na pitanje da li BiH, pored COVAX i EU mehanizma, ima ikakve paralelne pregovore direktno s proizvođačima vakcine, iz nadležnog državnog ministarstva kažu da to nije ostvareno svjesni činjenice da bi direktnom nabavkom građani naše zemlje vakcine dobili mnogo brže.

“Bosna i Hercegovina odlučila se na nabavku vakcina putem COVAX I EU mehanizma. Svjesni smo činjenice da je direktna nabavka omogućavala bržu nabavu, ali na prvom mjestu pri donošenju odluke bila je sigurnost potencijalne vakcine koju garantuju navedeni mehanizmi nabavke. Napominjemo da su odluke donošene u saradnji sa nadležnim vlastima entiteta I Brčko distrikta I na osnovu njihovih iskazanih potreba”, rečeno je za naš portal.

Otkriva Klix.ba 29.12.2020. u 21:35BiH kupuje 1,2 miliona vakcina putem COVAX mehanizma koji još nema ni ugovor s Pfizerom

Dakle, kako momentalno stvari stoje BiH će dva milion naručenih doza vakcine (namijenjeno za milion stanovnika) dobijati periodično najranije od marta ili aprila ove godine.

Također svi građani očito neće dobiti istu vakcinu jer COVAX mehanizam za sada ima ugovor samo sa AstraZenecom (Oxfordska vakcina) koja je trenutno odobrena samo u Velikoj Britaniji i Indiji. Posljednjih dana 2020. godine je stigla vijest da vakcina AstraZenece još nije spremna za hitno odobrenje u Evropi.

U drugoj nabavci (EU mehanizam) u BiH bi mogle doći Pfizerove vakcine koje imaju odobrenje EU, a treba znati da je Evropska unija naručila dodatnih 100 miliona doza te vakcine.

Klix

Prethodni članakIndustrijska konoplja u BiH zabranjena, u Srbiji bez problema raste
Sljedeći članakOd sutra moguće podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasova u Mostaru