Portal 072info

BiH oaza za adrenalinske sportove

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
BiH oaza za adrenalinske sportove

U listu se ističe da ova zemlja u jugoistočnoj Evropi ima veoma bogatu prirodu, šumske terene, rijeke i jezera, koji pružaju beskrajne i izvanredne mogućnosti za ljubitelje adrenalinskih sportova.

“Jedna od najpopularnijih biciklističkih ruta vodi od glavnog grada Sarajeva, preko olimpijskih centara na Igmanu i Bjelašnici. Ruta nastavlja ka selu Lukomir, koje se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini u zemlji, na visini od oko 1.500 metara”, navodi se na sajtu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Druga ruta koja je navedena u ovom magazinu se nalazi u regionu planine Prenj. “Ovo je takođe jedna od omiljenih destinacija. Radi se o planinskom području u Dinarskim alpima i nalazi se u južnom dijelu BiH, a uz ovu rutu nalaze se planinska jezera i čiste rijeke”, navedeno je u magazinu.

Kad je riječ o morskim sportovima, magazin je prvo mjesto dodijelio Australiji i Bahamima, a za ronilačke sportove, sudeći prema ocjeni magazina, najbolja lokacija je područje Tajlanda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, ovo nije prvi put da se BiH našla na svjetskom vrhu po stazama za planinski biciklizam i adrenalinske sportove. Prema izboru magazina “National Geographic”, BiH se 2012. našla na listi 10 najboljih destinacija u svijetu za avanturističke sportove.

Da je BiH opravdano upisana velikim slovima na svjetskoj turističkoj karti svjedoči i podsjećanje magazina “National Geographic”, koji se osvrće na rezultate “Lonely Planeta”, kompanije koja objavljuje najpoznatije vodiče, a koja je 2009. BiH proglasila državom koja ima potencijal da postane najbolje mjesto za avanture u istočnom dijelu Evrope. Osim što je BiH proglašena najboljom destinacijom za planinski biciklizam, u ovom izboru magazina “National Geographic” našle su se i države koje predstavljaju magnet za ljubitelje raftinga, planinarenja, skijanja i ostalih adrenalinskih sportova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“U principu, zadnjih tri do četiri godine BiH jeste destinacija koju preporučuju za avanturistički turizam, što po svom reljefu zaslužuje. Oko 55 odsto reljefa BiH omogućava ovu vrstu sporta, odnosno turizma. Svakako, ovakvo priznanje može dovesti nove posjetioce u našu zemlju”, ocjenjuju u Turističkom udruženju BiH.

Isto smatraju i u Turističkoj organizaciji RS, u kojoj su nam istakli da je “National Geographic” jedan od vodećih svjetskih magazina za turizam i kulturu, čime njihovo priznanje “i te kako dobija na značaju, kako kod nas, tako i u cijelom regionu”. “Najatraktivnije destinacije avanturističkog turizma u RS svakako su tokovi Vrbasa i Tare, potom planinska područja Kozare, Sutjeske, Jahorine, Lisine, Ozrena… Naravno, ne zaboravimo spomenuti i nacionalne parkove ‘Kozaru’ i ‘Sutjesku'”, naveli su u TORS.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz federalnog Ministarstva okoliša i turizma naglasili su da svaka dobra preporuka, nagrada, priznanje, te zadovoljni gost koji se vraća znače mnogo za bh. turizam, odnosno “vjetar u leđa da se i dalje trudimo, radimo i ulažemo u turističku ponudu”.

“I ovo prestižno priznanje uglednog magazina je dokaz da potencijala imamo, da su prepoznati od strane respektabilnog magazina i njegovih stručnjaka, te da uz prirodna bogatstva koja su zaista neupitna i svakodnevni  ustrajan rad sigurno možemo doći do još boljih rezultata”, kazali su u ovom ministarstvu, odakle dodaju da su brojni lokaliteti na Vlašiću, Igmanu, Vranici, Bjelašnici i Prenju idealni za planinski biciklizam.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjećamo, “Nezavisne” su nedavno objavile vijest da su turistički prihodi u BiH prošle godine iznosili milijardu maraka, te da se očekuje dalja tendencija rasta.

cafe.ba 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME