Portal 072info

BiH očekuje pozitivnu poruku sa aprilskog sastanka Vijeća za vanjsku politiku EU

inzko i lagumdzija

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija susreo se u Sarajevu s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Tema razgovora bili su susreti Lagumdžije s ministrima vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije i drugim međunarodnim zvaničnicima tokom boravka u Briselu, tokom kojih je u fokusu bio novi pristup EU prema BiH.

Lagumdžija je naglasio da nakon sastanaka i razgovora sa ministrima vanjskih poslova Njemačke, Italije, Grčke, Holandije, Finske, Bugarske i drugih zemalja u Briselu ima više optimizma da će Vijeće za vanjsku politiku Evropske unije na svom aprilskom sastanku poslati jasnu, pozitivnu poruku, kada je u pitanju novi pristup EU prema BiH.

Također je naglasio da je ministrima vanjskih poslova EU prenio stav da novi pristup EU treba otvoriti takmičenje u BiH u rješavanju, a ne opisivanju i stvaranju problema.

U tom smislu, novi svježi pristup treba osmisliti tako da se evropski put BiH, koji je u svojevrsnom ćorsokaku, deblokira, nakon što su se posljednje četiri godine blokirali tehnički pregovori o uvođenju evropskih standarda, a insistiralo se samo na ispunjavanju političkih uvjeta, provedbi presude “Sejdić i Finci” i uspostavi efikasnog mehanizma koordinacije, koji su blokirali sve druge procese.

Novi pristup se treba odvijati u dva paralelna pravca i pored ispunjavanja političkih uvjeta, neophodnih ustavnih reformi usmjerenih ka funkcionalnijoj državi, mora omogućiti i provedbu ključnih ekonomskih i socijalnih reformi, vladavine prava, sistemsku borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

To bi omogućilo da se u BiH počnu rješavati stvarni problemi građana, koji svoje opravdano nezadovoljstvo izražavaju na protestima širom BiH.

Lagumdžija je informirao visokog predstavnika o predstojećem neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, tokom kojeg će biti razgovarano o pripremama za sjednicu Vijeća za vanjsku politiku EU, a očekuje se da jedna od tema sastanka bude i BiH.

Također je istaknuo i inicijativu ministra vanjskih poslova Republike Grčke Evangelosa Venizelosa, čija će zemlja u maju ove godine u Solunu biti domaćin Ministarske konferencije EU – zapadni Balkan, na kojoj će biti raspravljano o EU perspektivama zemalja zapadnog Balkana, što se posebno odnosi na BiH.

Tokom sastanka je razgovarano i o potrebi deblokiranja puta BiH prema MAP-u, odnosno NATO-u, te Zakonu o prebivalištu BiH, koji se treba adekvatno precizirati, a nikako posezati za tzv. entitetskim rješenjima, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Fena

Podijelite članak