Portal 072info

BiH očekuje pozitivnu poruku sa aprilskog sastanka Vijeća za vanjsku politiku EU

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

inzko i lagumdzija

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija susreo se u Sarajevu s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tema razgovora bili su susreti Lagumdžije s ministrima vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije i drugim međunarodnim zvaničnicima tokom boravka u Briselu, tokom kojih je u fokusu bio novi pristup EU prema BiH.

Lagumdžija je naglasio da nakon sastanaka i razgovora sa ministrima vanjskih poslova Njemačke, Italije, Grčke, Holandije, Finske, Bugarske i drugih zemalja u Briselu ima više optimizma da će Vijeće za vanjsku politiku Evropske unije na svom aprilskom sastanku poslati jasnu, pozitivnu poruku, kada je u pitanju novi pristup EU prema BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također je naglasio da je ministrima vanjskih poslova EU prenio stav da novi pristup EU treba otvoriti takmičenje u BiH u rješavanju, a ne opisivanju i stvaranju problema.

U tom smislu, novi svježi pristup treba osmisliti tako da se evropski put BiH, koji je u svojevrsnom ćorsokaku, deblokira, nakon što su se posljednje četiri godine blokirali tehnički pregovori o uvođenju evropskih standarda, a insistiralo se samo na ispunjavanju političkih uvjeta, provedbi presude “Sejdić i Finci” i uspostavi efikasnog mehanizma koordinacije, koji su blokirali sve druge procese.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novi pristup se treba odvijati u dva paralelna pravca i pored ispunjavanja političkih uvjeta, neophodnih ustavnih reformi usmjerenih ka funkcionalnijoj državi, mora omogućiti i provedbu ključnih ekonomskih i socijalnih reformi, vladavine prava, sistemsku borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

To bi omogućilo da se u BiH počnu rješavati stvarni problemi građana, koji svoje opravdano nezadovoljstvo izražavaju na protestima širom BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Lagumdžija je informirao visokog predstavnika o predstojećem neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, tokom kojeg će biti razgovarano o pripremama za sjednicu Vijeća za vanjsku politiku EU, a očekuje se da jedna od tema sastanka bude i BiH.

Također je istaknuo i inicijativu ministra vanjskih poslova Republike Grčke Evangelosa Venizelosa, čija će zemlja u maju ove godine u Solunu biti domaćin Ministarske konferencije EU – zapadni Balkan, na kojoj će biti raspravljano o EU perspektivama zemalja zapadnog Balkana, što se posebno odnosi na BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom sastanka je razgovarano i o potrebi deblokiranja puta BiH prema MAP-u, odnosno NATO-u, te Zakonu o prebivalištu BiH, koji se treba adekvatno precizirati, a nikako posezati za tzv. entitetskim rješenjima, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME