Biro za zaposljavanje Zenica - Ilustracija
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Adnan Delić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, rekao je da BiH u posljednjih pet do šest mjeseci bilježi konstantan pad nezaposlenosti, što ukazuje na lagani oporavak tržišta rada i izlazak iz dugotrajne ekonomske krize i recesije.

On je istakao da je veoma značajan i podatak da je u periodu od maja 2013. do maja 2014. godine s evidencija službi za zapošljavanje zaposleno više od 100.000 ljudi, što dovoljno govori o tome da je u dobroj mjeri vraćeno povjerenje poslodavaca u sistem službi za zapošljavanje.

Delić je pojasnio da su razlog za to i određene reforme unutar službi, ali i kvalitet programa zapošljavanja, koji su više usmjereni ka potrebama poslodavaca, te da očekuju da će u narednom periodu doći i do značajnijeg pada nezaposlenosti, s obzirom na to da su zavodi za zapošljavanje već izvršili reprogramiranje sredstava koja imaju na raspolaganju radi pokretanja javnih radova u državi.

Govoreći o posljedicama dugotrajne nezaposlenosti među mladima na društvo, sa čime se suočava BiH, ali i neke evropske zemlje, Delić je pojasnio da je nezaposlenost mladih evidentan problem u našem društvu i taj dio populacije je definisan kao “osjetljiva grupa na tržištu rada”.

Cafe.ba/Fena