BiH opet očekuju paklene i opasne vrućine

Bosnu i Hercegovinu u narednim danima opet očekuju paklene vrućine s temperaturama i do 40 stepeni Celzijusovih.

Uporedo s velikim vrućinama, koje predstavljaju opasnost, kako za ljude tako i za životinje i usjeve, indeks Sunčevog zračenja će biti povećan do granica opasnog.

“Dugoročne prognoze su pokazale da će topla vazdušna masa sa sjevera Afrike i Mediterana najveći dio avgusta biti prisutna na ovim prostorima i da će temperature biti iznad prosjeka. Takođe, u isto vrijeme moramo računati da će na manjim lokalitetima biti kratkotrajni, ali veoma snažni pljuskovi praćeni grmljavinom i gradom. Takvih dana je po trenutnim prognozama osam, prvi već sutra u višim i planiskim krajevima”, kazao je Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH.

Dodao je da će zbog visokih temperatura poljoprivrednici morati voditi računa o navodnjavanju. On je posebno podvukao da je prema klimatološkim mjerenjima jul ove godine bio najtopliji od 1882. godine.

“Ako je neko još i sumnjao u klimatske promjene, ove godine smo imali dokaz koji je na strani klimatologa. Ovakva ekstremna godišnja doba su nažalost naša realnost i nešto što nas u još gorem obliku očekuje u budućnosti”, upozorio je Kuštrinović.

Po prognozama hidrometeoroloških zavoda, u petak nas očekuju najviše temperature koje će biti zabilježene u ovoj sedmici, s prognozama od 21 stepen u jutarnjim časovima i visokih 40 u dnevnim, dok se za vikend prognozira do dva stepena manje.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH takođe su upozorili građane da povećaju oprez.

“Zbog velikog indeksa UV zračenja neophodno je sprovoditi mjere zaštite od vrućine i Sunca”, saopšteno je iz FHMZ.

Prethodni članakOVO NISTE ZNALI, A TREBALI BISTE: Istine i mitovi o raku
Sljedeći članakDa li trebate gasiti računar tokom noći?