Portal 072info

BiH ostala bez dovoljnih doza antitetanus vakcina

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U domovima zdravlja i apotekama u Bosni i Hercegovini nedostaje doza antitetanus vakcina. Redovan program imunizacije nije ugrožen, ali su građani, u slučaju lakših povreda koje ipak zahtijevaju primjenu vakcine, vrlo često prepušteni sami sebi, javlja Lana Jašarspahić-Knežević, novinarka Al Jazeere.

Benjamina Bajramovića iz Sarajeva u decembru je ugrizao pas lutalica. Ljekar mu je, između ostalog, propisao Ana-Te vakcinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ja sam u srednjoj dobio, baš u Vrazovoj sam dobio taj antitetanus i oni su izgubili tu evidenciju. Uporedo s tim, trajala je i potraga za vakcinom. Tek u petak, dva dana nakon što me je ujeo pas, dobio sam antitetanus u Domu zdravlja u Ilijašu”, kazao je Bajramović.

Uskoro bi trebao na revakcinaciju. Ukoliko je ne bude u domu zdravlja, vakcinu će, kaže, potražiti u apoteci. Ali, u ovom trenutku, ni tamo ih nema.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktorica Apoteka Sarajevo Belma Brkanić je kazala: “Naši dobavljači su pokušali kontaktirati i dobiti neke zvanične informacije od proizvođača. Međutim, nisu dobili još uvijek nikakvu zvaničnu potvrdu da li će vakcina biti isporučena za tržište BiH”.

U hitnoj pomoći zalihe služe samo za životno ugrožene, kažu u toj ustanovi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“To su uglavnom povrede koje su nanesene predmetima koji se dugo vremena nalaze u zemlji, gdje se nalaze spore tetanusa, koje mogu biti godinama i decenijama”, pojasnila je Ruža Mitić, liječnica u Hitnoj službi Sarajevo.

Rok za vakcinaciju je od 36 do 72 sata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Iskustva građana svode se uglavnom na to da antitetanus vakcinu nisu mogli primiti u Domu zdravlja, nakon ozljede, pod objašnjenjem da je nestašica. Međutim, u domovima zdravlja kažu da ih imaju u zalihama, ali da su one pri kraju”, javlja Jašarspahić-Knežević.

Doze su iz 2015. godine, a nove bi, prema najnovijim saznanjima, trebale biti dostupne uskoro, kada prođu kontrolu. Riječ je o blizu 5300 komada za devet kantonalnih domova zdravlja.
Glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić je kazao: “Jedino što sprečava kontinuitet su stanovite krize, jer imamo perioda kad uz najbolju volju i financije nismo u stanju da nabavimo antitetanus, jer ga nema”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bh. tržište snabdijeva jedan proizvođač iz Srbije. Ključno je, smatraju dobavljači, proširiti ponudu, ali to im nije jedini problem.

“Mislim da broj kantona u ovakvoj nekakvoj situaciji dodatno otežava. Ali, ako nam trebaju, moraju se dići na jedan drugi nivo, mora se voditi više računa, tako što će se na vrijeme obezbijediti sredstva i tako što će se sad razgovarati o 2018., 2019., a ne o 2016”, ocijenio je Saša Krunić, direktor Pharma Maaca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukoliko se rana pravilno tretira, male su šanse da se razvije tetanus, kažu epidemiolozi. Ključnu ulogu ima i redovna vakcinacija djece.

Epidemiologinja Zarema Obradović je kazala: “Tetanus praktično dovodi do teških grčeva u organizmu i, naravno, ako se ne bi dalje bolest liječila, onda bi to dovelo do smrti”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Struka upozorava da je u posljednjih godinu dana ovo četvrta kriza nestašice antitetanus vakcine u BiH, potrebne u slučaju povreda. Pogođen je i javni i privatni sektor. A najviše građani, koji poput Benjamina Bajramovića, strahuju da ih, unatoč novoj nabavci, neće biti kada im bude potrebna.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)