Portal 072info

BiH ostala bez dovoljnih doza antitetanus vakcina

U domovima zdravlja i apotekama u Bosni i Hercegovini nedostaje doza antitetanus vakcina. Redovan program imunizacije nije ugrožen, ali su građani, u slučaju lakših povreda koje ipak zahtijevaju primjenu vakcine, vrlo često prepušteni sami sebi, javlja Lana Jašarspahić-Knežević, novinarka Al Jazeere.

Benjamina Bajramovića iz Sarajeva u decembru je ugrizao pas lutalica. Ljekar mu je, između ostalog, propisao Ana-Te vakcinu.

“Ja sam u srednjoj dobio, baš u Vrazovoj sam dobio taj antitetanus i oni su izgubili tu evidenciju. Uporedo s tim, trajala je i potraga za vakcinom. Tek u petak, dva dana nakon što me je ujeo pas, dobio sam antitetanus u Domu zdravlja u Ilijašu”, kazao je Bajramović.

Uskoro bi trebao na revakcinaciju. Ukoliko je ne bude u domu zdravlja, vakcinu će, kaže, potražiti u apoteci. Ali, u ovom trenutku, ni tamo ih nema.

Direktorica Apoteka Sarajevo Belma Brkanić je kazala: “Naši dobavljači su pokušali kontaktirati i dobiti neke zvanične informacije od proizvođača. Međutim, nisu dobili još uvijek nikakvu zvaničnu potvrdu da li će vakcina biti isporučena za tržište BiH”.

U hitnoj pomoći zalihe služe samo za životno ugrožene, kažu u toj ustanovi.

“To su uglavnom povrede koje su nanesene predmetima koji se dugo vremena nalaze u zemlji, gdje se nalaze spore tetanusa, koje mogu biti godinama i decenijama”, pojasnila je Ruža Mitić, liječnica u Hitnoj službi Sarajevo.

Rok za vakcinaciju je od 36 do 72 sata.

“Iskustva građana svode se uglavnom na to da antitetanus vakcinu nisu mogli primiti u Domu zdravlja, nakon ozljede, pod objašnjenjem da je nestašica. Međutim, u domovima zdravlja kažu da ih imaju u zalihama, ali da su one pri kraju”, javlja Jašarspahić-Knežević.

Doze su iz 2015. godine, a nove bi, prema najnovijim saznanjima, trebale biti dostupne uskoro, kada prođu kontrolu. Riječ je o blizu 5300 komada za devet kantonalnih domova zdravlja.
Glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić je kazao: “Jedino što sprečava kontinuitet su stanovite krize, jer imamo perioda kad uz najbolju volju i financije nismo u stanju da nabavimo antitetanus, jer ga nema”.

Bh. tržište snabdijeva jedan proizvođač iz Srbije. Ključno je, smatraju dobavljači, proširiti ponudu, ali to im nije jedini problem.

“Mislim da broj kantona u ovakvoj nekakvoj situaciji dodatno otežava. Ali, ako nam trebaju, moraju se dići na jedan drugi nivo, mora se voditi više računa, tako što će se na vrijeme obezbijediti sredstva i tako što će se sad razgovarati o 2018., 2019., a ne o 2016”, ocijenio je Saša Krunić, direktor Pharma Maaca.

Ukoliko se rana pravilno tretira, male su šanse da se razvije tetanus, kažu epidemiolozi. Ključnu ulogu ima i redovna vakcinacija djece.

Epidemiologinja Zarema Obradović je kazala: “Tetanus praktično dovodi do teških grčeva u organizmu i, naravno, ako se ne bi dalje bolest liječila, onda bi to dovelo do smrti”.

Struka upozorava da je u posljednjih godinu dana ovo četvrta kriza nestašice antitetanus vakcine u BiH, potrebne u slučaju povreda. Pogođen je i javni i privatni sektor. A najviše građani, koji poput Benjamina Bajramovića, strahuju da ih, unatoč novoj nabavci, neće biti kada im bude potrebna.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box