BiH ostala na listi zemalja za koje se preporučuje postepeno ukidanje ograničenja putovanja u EU

BiH ostala na listi zemalja za koje se preporučuje postepeno ukidanje ograničenja putovanja u EU

Nakon pregleda u skladu s preporukom o postepenom ukidanju privremenih ograničenja za neesencijalna putovanja u EU, Vijeće EU je ažuriralo popis zemalja, posebnih upravnih regija i drugih entiteta i teritorija za koje bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja.

Konkretno, Urugvaj je dodan na popis, a Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Bruneji Darussalam, Japan i Srbija uklonjene su s popisa. BiH je ostala na ova ovoj listi.

Kako je navedeno u preporuci Vijeća, ovaj će se popis nastaviti pregledavati svake dvije sedmice i ovisno o situaciji ažurirati.

Na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 9. septembra 2021. države članice trebale bi postupno ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike sljedećih trećih zemalja: Australija, BiH, Kanada, Jordan, Novi Zeland, Katar, Moldavija, Saudijska Arabija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina, Urugvaj i Kina (pod uvjetom potvrde uzajamnosti).

Kriteriji za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutno ograničenje putovanja ažurirani su 20. maja 2021. Obuhvataju epidemiološku situaciju i cjelokupni odgovor na COVID-19, kao i pouzdanost dostupnih informacija i izvora podataka.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica