BiH otvorila vrata za uvoz litvanske govedine

Litvanska govedina je dobrodošla u Bosnu i Hercegovinu, ponosno je juče objavila vlada te baltičke zemlje i pozvala proizvođače da pronađu partnere u Bosni “koja je već spremna primiti prve proizvode”, piše Dnevni list.

Dok se u BiH vode unutrašnje političko-inzteresne bitke oko uspostavljanja zapovjednog lanca/mehanizma koordinacije i kontrola različitih službi, laboratorija, inspekcija, agencija, ministarstava… koji je preduvjet za odobravanje izvoza mea i mesnih prerađevina, mlijeka, voća, povrća na tržište Evropske unije, sa sjevera kontinenta stiže vijest da je “2. marta Litvanija informirana o dozvoli izvoza litvanskih goveđih proizvoda u BiH”.

U skladu sa sankcijama EU prema Rusiji koja im je bila jedno od glavnih izvoznih tržišta, izvoz na rusko tržište nije dopušten pa Litvanija gubi milione koje će sad zaraditi na Balkanu.

– Vrata tržišta BiH otvorena su za litvansku govedinu i njene proizvode. Ove sedmice je LItvanija dobila još jednu dobru vijest o novom tržištu koje nam je sada dostupno. Zahvaljujući naporima Vlade Litvanije, diplomata, Državne službe za hranu i veterinarstvo uspjeli smo otvoriti vrata za loitvansku govedinu i proizvode na tržištu BiH, objavio je premijer te države Algirdas Butkevicus.

Istaknuo je kako svi koji su zainteresirani za izvoz goveđih proizvoda trebaju početi tražti partnere u BiH, jer je “zemlja već spremna prihvatiti prve proizvode, a vlada će im u time nesebično pomoći sa svim resursima koje ima na raspolaganju”.

Ukupan prošlogodišnji uvoz mesa i mesnih prerađevina u BiH iznosio je 210,6 miliona KM.