BiH: Oženio djevojčicu, pa je zlostavljao

Screenshot 2 1875 25

Preko Facebooka je kontaktirao s tada 15-godišnjom L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banju Luku kako bi zasnovali vanbračnu zajednicu. L. S. je otišla na noge mladoženji, što joj je zagorčalo život…

Tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Jasmina Seferovića (21) i njegovog oca Ljube Seferovića (35) iz Sarajeva te Almase S. (38) iz Mostara zbog slučaja trgovine maloljetnicom L. S.


Sve troje je optuženo za krivično djelo vanbračne zajednice s djetetom, dok se Jasmin tereti i za trgovinu djecom. Majka maloljetnice je optužena za prodaju kćerke, a Ljubo zbog pomaganja u tom krivičnom djelu.


– Tokom 2018. Jasmin Seferović je preko Facebooka kontaktirao s tada 15-godišnjom L. S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banju Luku kako bi zasnovali vanbračnu zajednicu. L. S. je otišla na noge mladoženji, što joj je zagorčalo život. S Jasminom je živjela u iznajmljenoj kući koju su koristili brojni članovi porodice Seferović. Jasmin je L. S. ubrzo prisilio da prosi ispred tržnih centara u Sarajevu i Banjoj Luci. Prikupljeni novac morala je davati Jasminu, a kada ne skupi dovoljno, on bi je tukao, navodi se u optužnom aktu.


U ovaj slučaj uključen je banjalučki Centar za socijalni rad i djevojka je s bebom smještena u sigurnu kuću.


Prema drugoj tačci optužnice, Ljubo Seferović je kontaktirao majku djevojčice, Almasu S, nudeći joj novac za vanbračnu zajednicu s Jasminom. Almasa je to prihvatila, iako je bila svjesna činjenice da njena kćerka nema navršenih 16 godina i da je socijalno i emotivno nezrela. Ljubo joj je, stoji dalje u optužnici, 3. decembra 2018. godine preko Western Uniona isplatio 1.900 KM, čime je ona iz koristoljublja omogućila nedozvoljenu vanbračnu zajednicu.

Oslobođenje