Portal 072info

BiH po prosperitetu najlošija u regionu

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Prosperitet u BiH je na najlošijem nivou u odnosu na sve ostale zemlje regiona, pokazala je lista britanskog analitičkog centra “Legatum Prosperity”.

Riječ je o listi koja mjeri bogatstvo, ali i blagostanje jedne zemlje, a do konačnog rezultata se dolazi vrednovanjem nekoliko parametara poput ekonomije, šanse za preduzetništvo, zdravstvene zaštite, obrazovanja, upravljanja, lične slobode i društvenog kapitala.

Tako se Bosna i Hercegovina našla na 91. mjestu od ukupno 142 zemlje, što je ipak pomak od šest mjesta u odnosu na prošlu godinu.

“BiH je dobila najveću ocjenu kada je riječ o zdravlju i zdravstvenom sektoru, gdje je zauzela 54. mjesto, dok je najgore ocijenjena u oblasti ličnih sloboda, gdje je zauzela poražavajuće 122. mjesto”, navedeno je u ovoj listi.

Kada je riječ o prosječnom zadovoljstvu životom u zemlji, građani BiH su dali ocjenu 4,8 od maksimalnih 10.

Najbolje plasirana zemlja u okruženju je Slovenija koja zauzima 24. mjesto, zatim Hrvatska koja se našla na 50, Crna Gora na 65, Makedonija 69. i Srbija na 77. mjestu. Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, kazao je da BiH od 2000. godine nije napravila nikakav napredak.

“Nema nikakav povezan sistem informacija o pokretanju biznisa, kapital je skup i komplikovano je doći do njega, administracija je glomazna i iziskuje puno troškova. To sve odbija investitore”, kazao je Bakšić.

On je dodao da je dodatna komplikacija što ne postoji strategija razvoja BiH, kao i pasivnost nevladinog sektora i bh. građana koji se ne trude da traže od političara da rade svoj posao.

Nezavisne

Podijelite članak