Portal 072info

BiH počela pregovore o novom kreditu

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođena šefom Misije Nedimom Ilahijem, stigla je jučer u dvosedmičnu posjetu BiH, tokom koje će obaviti konačne pregovore sa bh. vlastima radi zaključivanja pisma namjere za dobivanje kreditnog aranžmana od 1,05 milijardi KM, piše “Dnevni avaz”.

 

Delegacija MMF-a jučer se u Banjoj Luci sastala s ministrom finansija RS-a Zora-nom Tegeltijom.

U naredna tri dana, kako je rečeno, oni će u Banjoj Luci s predstavnicima Ministarstva finansija i Vlade RS-a te regulatorima finansijskog sektora usaglašavati završne detalje pisma namjere, s posebnim naglaskom na fiskalne, finansijske i strukturalne reforme.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević izjavila je za “Avaz” da će delegacija MMF-a razgovore s čelnicima federalnih vlasti nastaviti naredne sedmice. Nakon toga bit će održana sjednica Fiskalnog vijeća BiH na kojoj će tačno biti utvrđene strukturalne odrednice za dobivanje ovog kreditnog aranžmana.

Također, rješenje Agencije za bankarstvo o oduzimanju dozvole za rad „Banci Srpske” te pokretanju postupka likvidacije ove banke danas će zvanično stupiti na snagu, s obzirom na to da na njega Vlada RS nije uložila prigovor. Oduzimanje dozvole za rad „Banci Srpske” bio je jedan od preostalih uvjeta za dobivanje kreditnog aranžmana sa MMF-om.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box