BiH: Ponovo se krše epidemiološke mjere, posebno u ugostiteljskim objektima

Screenshot 1 137
Podijelite vijest

U pojedinim sarajevskim ugostiteljskim objektima primjetno je nepoštivanje epidemioloških mjera. To je jasan pokazatelj da bi nadležni trebali reagovati kako opet ne bi bio veliki broj pozitivnih na koronavirus i preminulih.

Do sredine zime do aprila ove godine Kanton Sarajevo je bio pri evropskom vrhu po negativnoj epidemiološkoj statistici. Pandemijski val je prekinut djelomičnim zatvaranjem ili lockdownom.

Po poboljšanju epidemiološkog stanja mjere su se znatno ublažile, ali ne i u potpunosti ukinule. No, primjetno je da se u javnom prostoru manje poštuju mjere koje su na snazi, a to se prije svega odnosi na ponašanje u ugostiteljskim objektima. Posebno je to slučaj u danima vikenda.

O tome svjedoči i videosnimak o sinoćnom kršenju epidemioloških mjera u popularnom sarajevskom klubu Sloga. Uočljivo je da se mjere krše i u pojedinim drugim ugostiteljskim, ali i objektima drugih namjena.

Naime, za napomenuti je da u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta ne smije biti više 20 osoba, kao i to da ne smije biti više od 30 osoba u otvorenom prostoru – ljetnoj bašti ugostiteljskog objekta uz poštivanje epidemioloških mjera. Za jednim stolom maksimalno mogu biti četiri osobe.

U ugostiteljskim objektima su dozvoljene i žive muzičke svirke, ali s tim da između izvođača i posjetioca mora biti pleksiglas visok više od dva metra. Još je obavezno držati fizičku distancu, nositi zaštitnu masku u zatvorenom prostoru, te omogućiti posjetiteljima dezinfekciju ruku.

S obzirom na prethodno navedeno, nužno je da inspekcije i drugi naldežni češće i više vrše nadzor, jer u suprotnom postoji mogućnost da se znatno poveća broj zaraženih i preminulih od koronavirusa. To se dešavalo nakon svakog dosadašnjeg ublažavanja epidemioloških mjera u Bosni i Hercegovini.

Razlog za zabrinutost je utoliko veća jer je u Kantonu Sarajevo, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine iznimno mali broj vakcinisanih protiv koronavirusa. Skoro da je sigurno da će eventualno znatno pogoršanje epidemiološke situacije značiti ponovno uvođenje restriktivnih mjera.


Podijelite vijest