Portal 072info

BiH pooštrava kontrolu uvoza orašastih plodova

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Agencije za sigurnost hrane donijelo odluku o uvođenju posebnih uslova kojima se uređuje uvoz neke hrane i hrane za životinje iz određenih zemalja zbog rizika od kontaminiranosti aflatoksinima.

Pooštravaju se kontrole za uvoz određenih vrsta orašastih plodova. Posebni uslovi uvoza odnose se na orahe iz Brazila, kikiriki iz Kine, Egipta, Indije, Gane i Brazila, te suhe smokve, lješnjake, pistacije i ulje lješnjaka iz Turske, kao i muškatne oraščiće iz Indonezije i Indije.
Posebni uvjeti vrijedit će i za uvoz hrane za životinje dobivene preradom ovih namirnica ako su zastupljene u količini većoj od 20%.

Tako će svaka pošiljka ove hrane koja ulazi u BiH sadržavati rezultate uzorkovanja i analize koje su provela nadležna tijela države podrijetla ili države iz koje je pošiljka otpremljena, ako to nije država porijekla, kako bi se provjerila ussglašenost s bh. propisima o maksimalno dopuštenim količinima aflatoksina.

Vijeće ministara BiH podržalo je prijedlog protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između BiH i Ruske Federacije prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika. Na ovaj način otklanjaju se smetnje za nastavak saradnje kako bi se omogućio daljnji izvoza voća, povrća i drugih proizvoda biljnog podrijetla iz BiH u Rusku Federaciju.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box