Portal 072info

BiH postaje rastuće tržište freelancera

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja sa najbrže rastućim brojem freelancera, objavio je prije nekoliko dana čuveni svjetski magazin Forbes. Oni su naveli da je tržište freelancera koje sve više raste sada prisutno u 180 od ukupno 196 država na svijetu.

Pravi dokaz koliko je ovo tržište danas moćno pokazuje činjenica da su se 2013. godine ujedinile dvije najmoćnije platforme za freelance zapošljavanje ODesk i Elance u veliku platformu Elance-oDesk, preko koje danas freelanceri privrjeđuju 900 miliona dolara godišnje!

Ako znamo da je ove godine zabilježena rekordna nezaposlenost u našoj zemlji, od čak 44%, onda možda ovo može biti riješenje gorućeg problema. Bosna i Hercegovina je zemlja sa najvećom stopom nezaposlenosti među svim zemljama zapadnog Balkana.

Mogućnost zaposlenja i ostvarenja zarade putem freelance angažovanja od kuće postaje dostupno sve većem broju naših sunarodnika. U prilog tome ide i tvrdnja poslodavaca da će u budućnosti angažovanje talentovanih radnika preko freelance platforme biti uobičajena pojava. Vjerovatno će najveći broj radnika biti angažovan upravo ovako, a ne na tradicionalan način.

Najtraženije vještine na Elance-oDesk platformi su web programiranje, grafički dizajn i pisanje tekstova za web. Ovo su vještine koje poslodavci najviše traže i spremni su da ih dobro plate. 

Podijelite članak