Portal 072info

BiH potpisala pristup programu Horizont 2020

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Projekt ”Izgradnja kapaciteta u BiH za evropske programe i inicijative za istraživanja i tehnološki razvoj (RTDPI)”, koji je implementiran u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH uz finansijsku podršku Evropske unije, završen je nakon 18 mjeseci.

U okviru tog projekta održane su brojne obrazovne konferencije, seminari, radionice i konsultacije sa ekspertima s ciljem da se oko 350 članova akademske i istraživačke zajednice u BiH informira o EU programima za istraživanje i tehnološki razvoj, a posebno novim sedmogodišnjem programom Evropske unije za istraživanje i inovacije, Horizont 2020.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BiH je danas zajedno sa Albanijom, Makedonijom, Crnom Gorom, Srbijom i Republikom Moldavijom, potpisala sporazume u Briselu čime su osigurale puni pristup programu Horizont 2020.

Svih šest država su sarađivale sa Evropskom unijom u oblasti istraživanja i inovacija putem Sedmog okvirnog programa (FP7).

Pristupanjem programu Horizont 2020, zemlje će sada imati veću priliku za saradnju u oblasti istraživanja i inovacija kao i za rast, konkurenciju i nova radna mjesta u njihovim ekonomijama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Program će, također, omogućiti zemljama potpisnicama mobilnost naučnika, osnažiti nacionalne istraživačke sisteme, i pomoći da se integriraju u Evropski istraživački prostor.

Na konferenciji koja je održana povodom završetka RTDPI projekta, šefica Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH Natalia Dianiskova kazala je da je kroz taj projekat akademska i istraživačka zajednica u BiH dobila važno znanje o učešću u programu Horizont 2020.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Sada je do institucija BiH i akademske zajednice koliko dobro će provoditi ovaj program i koristiti se svim prilikama koje pruža Horizont 2020 – istakla je Dianiskova.

Uime Ministarstva civilnih poslova BiH Alma Hasanović pozvala je sve istraživače da učestvuju u tom programu i poručila da su programske aktivnosti sjajna prilika za saradnju sa najboljima u Evropi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)