Portal 072info

BiH potpisala ugovore o međunarodnoj pravnoj pomoći s Kraljevinom Maroko

image RABAT – Ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i Mustafa Ramid, ministar pravde i sloboda Kraljevine Maroko, potpisali su danas tri važna ugovora kojima se reguliše i unapređuje ukupna međunarodna pravna pomoć između BiH i Kraljevine Maroko, navodi se na …

… portalu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency.

Ovom prilikom su potpisani Ugovor o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Ugovor o ekstradiciji i Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Maroko, kao i Protokol o saradnji između Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i Ministarstva pravde Kraljevine Maroko.

Radi se o međudržavnim ugovorima koji će regulisati međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim i građanskim stvarima, postupke ekstradicija, ustupanja krivičnih gonjenja i svih drugih oblika saradnje.

Inače, ovi ugovori su plod višemjesečnih pregovora predstavnika ugovornih strana, a svakako će doprinijeti borbi protiv svih oblika kriminalnih ponašanja, posebno borbi protiv organizovanog kriminala koji je u stalnom porastu. Istovremeno, ugovori će doprinijeti i lakšem ostvarivanju prava građana dvije države, navodi se u saopćenju Ministarstva pravde BiH.

Nakon potpisivanja ovih ugovora, slijedi postupak njihove ratifikacije.

(Vijesti.ba/AA)

Podijelite članak