Portal 072info

BiH: Potrošači se najviše žale na telekomunikacije i komunalne usluge

Potrošači u BiH u 2014. godini najčešće su se žalili na telekomunikacijske i komunalne usluge, rekao je danas u Sarajevu zamjenik direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH Dražan Primorac, pred početak okruglog stola pod nazivom “Podizanje svijesti potrošača u BiH o bezbjednosti neprehrambenih potrošačkih proizvoda”, koji je organizovan povodom 15. marta – Svjetskog dana zaštite potrošača.

Naveo da su u prošloj godini registrovali samo šest prigovora potrošača u vezi sa bezbjednošću neprehrambenih proizvoda.Legislativa u BiH dobro je regulisala oblast zaštite potrošača, ali osnovni problem je što potrošači nisu upoznati o svojim pravima.

“Najvažnije je informisati potrošače o njihovim pravima, obavezama i koje su to institucije kojima se mogu obratiti kada je riječ o neprehrambenim proizvodima”, naglasio je on, dodajući da je i Strategija koju je donijela Agencija za nadzor nad tržištem BiH usmjerena prema jačanju svijesti potrošača.

Predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača Tuzlanskog kantona Gordana Bulić rekla je da potrošači u BiH, iako najviše novca troše na hranu, nemaju puno žalbi, što je rezultat boljeg rada agencija i institucija koje su nosioci zaštite potrošača.

“Najviše primjedbi imamo u oblasti komunalnih usluga”, naglasila je Bulićeva. Građani se ne žale na kvalitet komunalnih usluga i na cijenu, već na način obračuna, koji je najčešće paušalan.

Prema njenim riječima, Bosni i Hercegovini se želi nametnuti još jedna nova institucija, a to je agencija za prinudnu naplatu, protiv čega će se potrošači boriti svim sredstvima.

Dodatni problem predstavlja Zakon o zaštiti potrošača koji nije usaglašen sa posljednjim direktivama Evropske unije.

BHRT

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box