Portal 072info

BiH povećala ukupni izvoz: EU i dalje najznačajniji vanjskotrgovinski partner

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu 2016. godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 2,3 milijarde konvertibilnih maraka (KM), što pokazuje da je izvoz uvećan za 38,8 miliona KM odnosno 1,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz u BiH u prvom tromjesečju 2016. iznosio 4,3 milijarde KM, što je manje za 0,7 posto u odnosu na prošlu godinu, saopćeno je u utorak u Sarajevu na konferenciji za novinare Vanjskotrgovinske komore BiH.

 

“Ovakve promjene rezultirale su pokrivenošću uvoza izvozom od 65 posto. Ukupan obim vanjsko trgovinske razmjene je povećan za 0,22 posto i njegova vrijednost iznosi 5,6 milijardi KM. Pozitivni efekti povećanja izvoza i smanjenja uvoza u prvom kvartalu 2016. rezultirali su smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita za 5,17 posto odnosno 65,4 miliona KM u odnosu na isti period prethodne godine”, kazao je direktor sektora makroekonomskih VTK BiH Momir Tošić.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

U prvom kvartalu 2016. godine izvoz u Tursku smanjen je za 21, 81 posto u odnosu na 2015. godinu i iznosio je 189 miliona KM. Uvoz iz Turske iznosio je 128 miliona KM i povećan je za 10,8 posto.

Istaknuto je da je u Tursku najviše izvezeno ulje suncokreta, sjedala, šećera, kukuruza i ostalih proizvoda od kože, ali da izvoza mesa u prvom kvartalu ove godine nije bilo zbog problema oko određivanja kvota.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Tošić je istakao da se izvoz mesa u Tursku treba iskoristiti i da su problemi oko izvoza mesnih proizvoda lekcija koja se treba naučiti.

“Mi smo prošle godine dobili vjetar u leđa i smatramo da to moramo sada iskoristiti sa našim izvozom mesa u Tursku i tim kvalitetom koji smo postigli. Bilo je malih nesporazuma ali smatramo da je to još jedna lekcija koju smo naučili, a to isto važi i za izvoz voća i povrća i da moramo ono što smo dogovorili apsolutno i ispoštovati. Naš brend mora biti tok kvaliteta”, dodao je Tošić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

“Izvoza mesa nije bilo u prethodnom kvartalu, jer je bio problem oko određivanja kvota sa Turskom. To se riješilo nedavno kada je naša delegacija posjetila Tursku. Tako da izvoz mesa očekujemo tek u narednom periodu”, kazala je za AA stručni saradnik za makroekonomski sistem, Belma Hasić.

Hasić je istakla da je Turska i dalje naznačajniji vanjskotrgovinski partner u takozvanim „ostalim tržištima“, ali da je pad izvoza u odnosu na prošlu godinu uzrokovan zastojem oko izvoza mesa i njegovih prerađevinja tako da očekuju rast u idućem periodu, obzirom da su riješena sporna pitanja oko izvoza mesa.

“Tursko tržište se pokazalo kao veoma profitabilno za agroindustrijski sektor u prethodnoj godini, tako da očekujemo nastavak rasta i u tekućoj godini”, kazala je Hasić.

Evropska unija (EU) je i dalje najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH po obimu trgovinske razmjene, učestvovala je sa 72 posto u ukupnom obimu trgovinske razmjene.

Na tržište EU izvezeno je robe u vrijednosti od 1,6 milijardi KM što je za 8,5 posto više u odnosu na prva tri mjeseca 2015. godine. Uvoz je također povećan i iznosio je 2,4 milijarde KM što je za 4,07 posto više u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

“Pozitivan saldo ostvaren u razmjeni sa Njemačkom, gdje je BiH ostvarila višak izvoza nad uvozom. Njemačka je i dalje najznačajniji partner BiH po izvozu robe. Uz Njemačku, povećan jei izvoz u Švedsku sa pozitivnim saldom razmjene od 363 posto”, kazala je Hasić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istakla je da je naznačajniji partner po obimu razmjene iz EU Hrvatska. U prvom kvartalu 2016. godine u poređenju sa istim periodom prethodne godine, došlo je do smanjenja ukupnog izvoza proizvoda u Hrvatsku za 2,1 posto dok je uvoz povećan za 5,44 posto.

Nakon EU, zemlje CEFTA 2006 u razmjeni sa BiH učestvuju sa 13 posto izvoza i 16 posto uvoza. Najznačajniji vanjskotrgovinski prtner iz CEFTA regiona je Srbija.

Iz BiH je u Srbiju u prvom kvartalu ove godine, izvezeno robe u vrijednosti od 158 miliona KM, što pokazuje da je izvoz smanjen za 25, 3 posto u odnosu na 2015, dok je uvoz povećan za 13 posto i iznosio je 507 miliona KM.

Na učešće članica EFTE i ostalih zemalja spada 13,2 posto uvoza i 11,4 izvoza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zaključeno je da se obim razmjene sa svim zemljama povećao u prethodnom kvartalu sa izuzetkom Italije koja je ostala na prošlogodišnjem nivou te naglašeno da je za porast vrijednosti izvoza svakako nephodan veći stepen finalizacije prozvoda koje BiH izvozi.

“Budemo li dugoročno ostali zemlja koja pretežno izvozi sirovine niskog stepena obrade, postaćemo svakako robovsko društvo prema razvijenim zemljama”, zaključila je Hasić.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6