Portal 072info

BIH: Povećanjem akciza na duhan do bolje zdravstvene zaštite

Izdvajanjem sredstava iz akciza za duhan bilo bi obezbijeđeno kvalitetnije liječenje oboljelih od karcinoma dojke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ovo je jedan od zaključaka okruglog stola pod nazivom “Pravo na život” koji je u Banjaluci organizovao Savez žena oboljelih od raka dojke “Iskra” sa partnerskim udruženjima iz cijele BiH.

Predsjednik Udruženja žena oboljelih od raka dojke “Iskra” Banjaluka Azra Ikalović rekla je da se njihovo udruženje deset godina zajedno sa partnerskim organizacijama iz cijele BiH bori za osam odsto od akciza prikupljenih od cigareta i duhana.

“Mi smo računali da bi, ako bi se osam do osam i po odsto sredstava koja su izdvojena za akcize na duvan usmjerilo nama, to bilo dovoljno za naše potrebe liječenje, odnosno 36 miliona za FBiH i 24 miliona KM za Republiku Srpsku”, rekla je Ikalovićeva novinarima nakon okruglog stola.

Snježana Rupčić iz Udruženja žena oboljelih od raka dojke “Renesansa” iz Sarajeva rekla je da do sada nije postojala politička volja da se realizuje zahtjev za usmjeravanjem sredstava od akciza na duhan za oboljele od raka dojke.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pozdravili su inicijativu žena oboljelih od raka dojke.

Nadležni u Fondu poručuju da je duvan uzrok brojnih bolesti, te da bi trebalo da se porezi na duvan vraćaju upravo u zdravstvo.

Podijelite članak