BiH predala odgovore na upitnik za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju

klaonica meso
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac saopćio je da je Bosna i Hercegovina predala odgovore na upitnik za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Saudijsku Arabiju, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je u saradnji sa kancelarijom za veterinarstvo Bosne i Hercegovine i nadležnim entitetskim ministarstvima aktivno radilo na ispunjavanju upitnika i uspješno smo okončali taj posao”, rekao je Košarac.

Istakao je da se u narednoj fazi očekuje odgovor nadležnih organa iz Saudijske Arabije, nakon što se prethodno izvrši neophodna analiza dostavljenih odgovora iz Bosne i Hercegovine.

“Upitnik je važan ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa, nego i zbog većeg obima spoljnotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju. Naime, ranije nam je odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika meda iz Bosne i Hercegovine na saudijsko tržište”, naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, zbog čega je potrebno uložiti maksimalne napore u realizaciji ovog cilja.

“Predali smo upitnik i očekujemo da će Saudijska Arabija uskoro pozitivno odgovoriti na naš zahtjev. Naša bazna politika je da kontinuirano radimo na otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima spoljnotrgovinske razmjene domaćih proizvoda”, poručio je Košarac.

Izrazio je zahvalnost kancelariji za veterinarstvo Bosne i Hercegovine i drugim nadležnim entitetskim tijelima, koja su aktivno radila na popunjavanju odgovora iz upitnika za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Saudijsku Arabiju.

“Uvjeren sam da će naši zajednički napori doprinijeti pozitivnom ishodu za domaći poljoprivredni sektor”, rekao je Košarac.