BiH prekrivena meteoalarmima: Snijeg je iza nas, ali je stigla nova pojava i upozorenje stanovništvu prvog stepena

60296c5c 95f8 4e00 82aa 77ae0a0a0a78 prognoza proljece 2021 preview

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prema prognozama meterologa Bakira Krajinovića prolazak hladnog fronta znači i prestanak padavina te smanjenje oblačnosti, no to donosi nove i neobične vremenske prilike za mjesec april.

-Zbog nepovoljnih vremenskih uslova aktivan je i žuti meteoalarm. Upozorenje na niske temperature izdato je za sjever i istok Bosne, u centralnim predjelima upozorava se na poledicu, a na krajnjem jugoistoku upozorava se na moguće jake udare vjetra, kazao je on.

Danas se očekuje vedrije vrijeme širom zemlje uz izrazito niske temperature zraka, zbog čega je upaljen žuti meteoalarm za sve regije osim Trebinjske. Žuta boja, upozorenje prvog stepena, aktivno je kada se najniže temperature očekuju između -10°C i -5°C u Bosni, te od -5°C do 0°C u Hercegovini. Vrijeme je potencijalno opasno, budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. U tim slučajevima češće se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima uz preporuku da izbjegavate moguće rizike.

Loše vrijeme u cijeloj zemlji, uz padavine i preovladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovaće probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, te po mogućnosti maksimalno reducirati boravak na otvorenom, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika i starijih osoba. U poslijepodnevnim satima, sa djelimičnom stabilizacijom, biće malo ugodnije, pri tome i dalje neuobičajeno hladno.

IZVORoslobođenje
Prethodni članakBenjamina Karić je zvanično nova gradonačelnica Sarajeva
Sljedeći članakMeđugorje traži antigenski test i cijepljenje za ulazak turista u BiH