Portal 072info

BiH prije šest godina prvi put postala nestalna članica u Vijeću sigurnosti UN-a

Prije šest godina BiH je primljena kao nestalna članica u Vijeće sigurnosti UN, piše bh. novinska agencija Patria.

S novom 2010. godinom pet zemalja postale su nove nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a. To su bile Bosna i Hercegovina, Brazil, Libanon, Gabon i Nigerija.

Novih pet članica koje su te godine potpisale dvogodišnji mandat su zamijenile države iz svojih geografskih skupina sistema UN-a. Zamijenjene su Hrvatska iz istočnoeuropske skupine, Kostarika iz skupine Latinske Amerike i Karibi i Vijetnam iz azijske skupine te Libija i Burkina Faso iz afričke skupine.

Vijeće sigurnosti najbitnije je tijelo Ujedinjenih naroda kojem zemlje članice organizacije povjeravaju zadatak očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti. Vijeće se sastoji od 15 zemalja članica UN-a; od toga pet stalnih (Sjedinjene Američke Države, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i deset nestalnih članica koje se biraju na dvije godine.

BiH nikada ranije nije bila članica Vijeća sigurnosti. Od bivših jugoslavenskih republika do tada su članice Vijeća sigurnosti bile samo Slovenija i Hrvatska. Jugoslavija je, primjerice, imala taj mandat četiri puta, a posljednji put u periodu u 1988. i 1989. godini, piše Patria.

nap.ba

Podijelite članak