BE56F7C1 4951 4C1D 9BC5 60ADE7518D07
AUTOR: H.D.
DATUM: kol 5, 2021 @ 12:55
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Na online meteorološkom servisu Severe Weather Evrope objavljeno je upozorenje na snažno nevrijeme na području Bosne i Hercegovine i ostatka Balkana, a koje bi trebalo početi već danas, pišu “Nezavisne“.

Kako je navedeno, temperature zraka će biti niže nakon toplotnog vala koji je pogodio ovaj dio Evrope. Izgledan je snažan vjetar, u nekim područjima čak i tornado, kao i grad.

Mogućnost tornada je ocijenjena visokom, a maksimalni udari vjetra bi trebali biti do 120 kilometara na sat. Moguće su i obilnije padavine, dok bi veličina grada trebala biti do šest centimetara.

  • Mapa meteorološkog servisa: Mogućnost tornada je ocijenjena visokomMapa meteorološkog servisa: Mogućnost tornada je ocijenjena visokom

Kao područja koja su u visokom riziku istaknuti su jug Bosne i Hercegovine, jug Hrvatske, jugozapad Srbije, Kosovo, Crna Gora, Albanija i sjeverozapad Sjeverne Makedonije. Navedena područja su u riziku od, kako je naglašeno, snažnih vjetrova, velikog grada, obilne kiše, bujičnih poplava i tornada.

U većem riziku od nevremena su sjever Bosne i Hercegovine, zapad Hrvatske, veći dio Srbije, zapad Slovenije, dijelovi Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke. Njima prijete snažni vjetrovi, veliki grad, obilna kiša i tornado, navodi se na Severe Weather Europe.

Podsjetimo, nevrijeme je jutros pogodilo Banju Luku – padala je obilna kiša praćena snažnim vjetrom i ledom. Zbog nevremena saobraćaj u Banjoj Luci je bio otežan, a uništena je i škola. Vjetar je obarao drveće, a pojedini dijelovi grada ostali su bez struje.

LIDER