BIH: Prodajemo zlato zbog krize

slika (24)

Bosna i Hercegovina je u poslednje tri godine povećala izvoz zlata skoro deset puta, a loša finansijska situacija prinudila je mnoge da prodaju nakit.

Za osam meseci ove godine vrednost izvoza tog plemenitog metala iznosila 30 miliona maraka, a u 2010. samo 3,6 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, jednim delom se zlato otkupljeno od građana BiH topi i izvozi u zlatnim polugama, ali najvećim delom se izvoze zlatni predmeti u onom obliku u kojem su otkupljeni, preneo je portal Indikator.ba.

Draguljarski predmeti i predmeti zlatarstva najviše se izvoze u Tursku, Italiju, Sloveniju, Austriju, Nemačku i Hrvatsku, a sve je više stanovnika koji odlučuju da unovče svoj zlatni nakit koji godinama imaju i čuvaju, potvrđuju u zlatarama i radnjama koje otkupljuju zlato širom BiH.

Otkupna cena zlata kreće se od 15 do 60 maraka po gramu, i zavisi isključivo od broja karata, tako da je najjeftinije, po ceni od 15 maraka, ono od osam karata, dok se za gram 24-karatnog zlata može dobiti 60 maraka.

Loša finansijska situacija prinudila je mnoge da se odluče na prodaju zlatnog nakita, čija je vrednost naglo porasla u poslednje dve godine, ističu u zlatarama.

Iako je poslednjih nekoliko meseci cena zlata nešto pala i dalje veoma dobro posluje većina radnji koje se bave otkupom zlata.

Kada je u pitanju uvoz zlata, za osam meseci ove godine u BiH je stiglo zlato i ostali draguljarski predmeti u vrednosti od četiri miliona maraka, a najviše se uvozilo iz Italije, Slovenije, Turske i Austrije.

Izvor: Beta

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE