BiH: Promet industrijske proizvodnje u novembru porastao 1,6 posto

BiH: Promet industrijske proizvodnje u novembru porastao 1,6 posto

Ukupan promet industrije u Bosni i Hercegovini u novembru 2022. godien u usporedbi s prethodnim mjesecom porastao je za 1,6 posto. Na domaćem tržištu zabilježen je rast za 1,8 posto, a na stranom tržištu za 1,6 posto.

U novembru 2022. godine u usporedbi s istim mjesecom prošle godine ukupni promet industrije u BiH bilježi rast za 13 posto. Na domaćem tržištu zabilježen je rast za 7,3 posto, a na stranom tržištu za 18,1 posto.

Prema GIG agregatima, u novembru 2022. gosine u usporedbi s prethodnim mjesecom ukupni promet trajnih proizvoda za široku potrošnju veći je za 4,8 posto, promet energije veći je za 2,9, promet kapitalnih proizvoda veći je za 2,7, promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju veći je za 2,6 posto, a promet intermedijarnih proizvoda veći je za 1,4 posto.

Na godišnjem nivou, u novembru 2022. godine u usporedbi s istim mjesecom lani, ukupni promet kapitalnih proizvoda veći je za 35,6 posto, promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju veći je za 27,5, promet intermedijarnih proizvoda veći je za 10,1 dok je promet Energije manji za 13,7 posto i promet trajnih proizvoda za široku potrošnju manji je za pet posto, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Faktor

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE