BiH prva po smrtnosti u regionu i osma u svijetu

BiH prva po smrtnosti u regionu i osma u svijetu

Bosna i Hercegovina nažalost zauzima prvo mjesto u regionu po smrtnosti od posljedica koronavirusa i čak osmo mjesto u svijetu, pokazali su to najnoviji podaci američkog univerziteta „Johns Hopkins“ (JHU).

Dakle naša država ima više od 187 umrlih na 100.000 stanovnika i to nas svrstava na osmu poziciju u svijetu.

Zabrinjavajući podaci američkog univerziteta

Zabrinjavajući podaci američkog univerziteta

Smrtnost u regionu

Posebno zabrinjava pokazatelj o smrtnosti u poređenju s regionom. BiH ima stopu smrtnosti od 3,89 posto od ukupnog broja zaraženih. U Sjevernoj Makedoniji je 2,92 posto, u Hrvatskoj taj procenat je 2,20 posto, Kosovo 2,09, Albanija 1,79 posto, Slovenija je na 1,89, a Crna Gora na 1,39 posto. Apsolutni lider u regionu je i ove sedmice Srbija, sa 0,88 posto smrtnih slučajeva u odnosu na broj zaraženih.

Ovakvi podaci se apsolutno poklapaju sa podacima o imunizaciji stanovništva, budući da je susjedna Srbija regionalni lider po vakcinaciji, a BiH s druge strane još nije ni započela masovnu vakcinaciju stanovništva.

Cijeli jučerašnji dan većina zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH potrošila je na kritiziranje Vlade i premijera Fadila Novalića, a zbog katastrofalne epidemiološke situacije i činjenice da Federacija nije nabavila još niti jednu vakcinu. Zastupnici su uputili mnoga pitanja premijeru Novaliću, ministru zdravstva FBiH Vjekoslavu Mandiću, ali i direktoru Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davoru Peharu. Najviše je zastupnika pitalo kad će početi masovna imunizacija te kad će u Federaciju stići najavljivane vakcine.

Zatražena pomoć

Nakon cjelodnevne rasprave zastupnicima se obratio i Novalić te poručio da ad hoc grupa nije ukinuta te je ona i dalje nosilac aktivnosti nabavke vakcina.

– Oni su nama poslali zaključke kojima se predlaže da se uspostave direktni pregovori s državama. Mi smo formirali grupu unutar ad hoc tima. Tačno po uputama ad hoc grupe uradili četiri stvari, uključili smo se u zajedničku regionalnu nabavku vakcina – pojasnio je Novalić.

Dodao je da su razgovori u toku te da je neizvjesno kad će stići vakcine.

– Pozivam sve da mi predlože bilo koju drugu mogućnost za nabavku vakcina, radim 24/7 – naglasio je Novalić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica