Portal 072info

BiH raspisuje najveći tender za Koridor 5C

te 4
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlada Federacije naredne sedmice trebala bi na sjednici dati saglasnost „Autocestama FBiH“ na kreditni aranžman u iznosu od 840 miliona eura koji se odnose na izgradnju Koridora 5C prema Hercegovini, saznaje „Dnevni avaz“.

Sredstva osigurana

Radi se o sredstvima za dionicu dugu 51 kilometar, od Ovčara do juga Mostara, na kojoj je planirana i izgradnja tunela Prenj, a koji je jedan od najsloženijih projekata u BiH kada je u pitanju cestogradnja.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Sredstva za ovu dionicu od 1,6 milijardi KM već su osigurana. Potrebno je da svoj potpis stavi Jelka Milićević, ministrica finansija Federacije, te podrže ministri u Vladi. Prije sjednice Vlade, Uprava „Autocesta“ će održati i sastanak s Milićević kako bi ova institucija, koja je ključna za ovaj posao, dala zeleno svjetlo. 

Terzić:  Čekamo  saglasnost - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baTerzić: Čekamo saglasnost

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ i generalni direktor „Autocesta FBiH“ Adnan Terzić. Po dobivanju saglasnosti, kako nam je pojasnio, odmah se s kreditorima kreće u raspisivanje međunarodnog tendera za ovu dionicu, koja će biti najskuplja na Koridoru 5C. Ovo je najveći tender koji raspisuju „Autoceste“.

Samo radovi na tunelu Prenj, dužine 12 kilometara, vrijedni su 250 miliona eura (pola milijarde KM, a izgradnjom tunela i ove dionice put do mora će biti kraći za više od 18 kilometara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Kraći put

Kada je u pitanju tunel Prenj, koji je okvalificiran kao megaprojekt u BiH, radit će se o devetom najdužem tunelu u Evropi. 

Gradnja će trajati šest godina

Izgradnja tunela Prenj je dio dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever, a zajedno, kako u finansijskom tako i praktičnom dijelu, tunel prati i gradnja poddionice Mostar sjever – Mostar jug. Planirano je da gradnja traje šest godina.

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 8
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Accuweather objavio mjesečnu prognozu: Evo kada možemo očekivati snijeg i minuse

072info.com

DW: Lidl stiže u BiH, zašto baš sada?

072info.com

Upozorenje: Nezdrav zrak širom BiH

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6