BiH i region mogu ostati bez gasa

LPG

Ruski isporučilac gasa za Bosnu i Hercegovinu ”Gazprom Export” upozorio je državnu kompaniju ”BH-Gas” da zbog zategnutih odnosa i sukoba Ukrajine i Rusije može doći u pitanje isporuka ovog energenta BiH, ali i državama regiona te nekim članicama Evropske unije, saznaje ”Dnevni avaz”.

Kao glavni razlog navedena je činjenica da glavni gasovod prema našem regionu prolazi kroz Ukrajinu, koja vrlo lako Rusima može zabraniti da gas isporučuju kroz njenu teritoriju.

Tu informaciju potvrdio je i direktor ,,BH-Gasa” Mirza Sendijarević, koji je kazao da su obaviješteni o mogućim problemima s isporukom.

– Trenutno niko u svijetu ne može predvidjeti kako će se situacija razvijati u odnosima tih dviju zemalja, od čega i zavisi uredno snabdijevanje. Do sada nije bilo nikakvih problema, a nemamo ni najava da bi ih moglo biti – rekao je Sendijarević.

No, osim mogućih problema s isporukom gasa zbog odnosa Ukrajine i Rusije, građani BiH bez ovog energenta mogli bi ostati i zbog neizmirenih računa “Gazprom Exportu”. Iz ,,BH-Gasa” upozorili su, naime, da im „Sarajevogas” duguje gotovo 48 miliona KM, uključujući i fakturu za februar od 11.090.254 KM.

– Do 15. marta morali su nam platiti minimalno pola februarske fakture, a ostatak do kraja marta. No, uplatili su samo 4.223.159 maraka, zbog čega smo im bili reducirali isporuku plina. Odgovorni u Kantonu Sarajevo i Sarajevogasu ne poštuju i krše plaćanja, što sve potrošače u BiH dovodi u tešku situaciju i ugrožava snabdijevanje cijele BiH plinom – rekao je Sendijarević i dodao da još nisu platiti dug ruskim isporučiocima.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoline KS-a Zlatko Petrović kazao je da Kanton ne bježi od obaveze plaćanja, ali da trenutno nemaju novca koliko traži ,,BH-Gas”.

– Nedostaje nam oko 3,5 miliona KM i moraju to razumjeti. Ne može od mene tražiti milione kao da ih držim u šaci, ja nemam taj novac, ali ćemo sa zakašnjenjem platiti. Ako nedostaje BH-Gasu za isplatu isporučiocu, neka politika uradi svoje, neka se, osim Kantonalne vlade, u rješavanje problema uključi i Vlada FBiH – rekao je Petrović.

Fena