Portal 072info

BIH REGION: Zima stiže s prvim danima decembra

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Pred nama je posljednji klimatološki gledano jesenski vikend, a obilježit će ga južina koja je na žalost većini neugodna. Već je počelo južiti, temperature su jutros više nego što su bile prošlih dana, a osjećaj je čak još i toplijeg vremena nego što bi se to po temperaturama moglo reći.

Nada nama ima dosta oblaka, ponegdje još pada i slaba mjestimična kiša, a u sjevernim krajevima uz oblake ima i sumaglice. Danas u većini kopnenih krajeva temperatura će iznositi od 0 do 6, na sjevernom Jadranu, u Dalmatinskoj zagori i Niskoj Hercegovini od 8 do 13 stepeni, a u Damaciji od 14 do 18. Iduće noći temperatura većinom će biti veća nego noćas i malo ćemo se odmoriti od minusa i jutarnje hladnoće.

U subotu u sjevernim i središnjim krajevima regije djelomice sunčano i suho te podjednako toplo kao u petak. Na Jadranu i u planinskim područjima te na istoku oblačnije uz povremeno još malo kiše i ponovno svježije.

U nedjelju će se naoblačiti u cijeloj regiji, prema kraju dana loše vremenske prilike proširit će se na cijelo područje, a na krajnjem istoku vrlo vjerojatno će početi padati snijeg. Bit će ponovo malo hladnije. Sve je to uvod u prvu pravu zimsku epizodu koja stiže, prigodno, upravo na prvi dan kalendarske zime, 1. decembra.

U ponedjeljak će kiša postupno prelaziti u snijeg koji će padati u većem dijelu Hrvatske, u sjevernoj i zapadnoj Bosni te u većini krajeva Srbije. Najviše se snijega očekuje u Međimurju i Hrvatskom Zagorju na zapadu te u Timočkoj krajini na istoku, no vrlo je vjerojatno da će se na još uvijek toplome tlu dobar dio toga snijega odmah pri padanju i topiti. Za razliku od tla, zrak će biti sve hladniji. Oborine će već u utorak uglanvom prestati, a u nastavku sedmice zadržat će se vjetrovito i hladno. Trajanje svijetlog dijela dana danas je 9 sati i 8 minuta, a sunce će zaći tačno u 16 sati. Mjesec se puni sutra u 11 sati i 7 minuta doseći će svoju prvu četvrt.

Inače, narod kaže da je vrijeme kad se mjesec puni dobro za početak novih projekata. Doduše, dolazi vikend pa preporučujemo da nove projekte ipak ostavite za početak nove sedmice.

N1

Podijelite članak