BiH s Hrvatskom i Srbijom dobiva još tri nova mosta

svilaj koridor vc autocestefbih prtscr
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković i ministar saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović potpisali su prošle godine sporazum o održavanju i rekonstrukciji deset cestovnih mostova na državnoj granici dviju zemalja koji uključuje razmjernu podjelu troškova u omjeru 50:50.

Sporazumom se uređuju odnosi međusobne saradnje glede održavanja i rekonstrukcije deset mostova, od kojih je većina preko rijeke Save, dok se nekolicina odnosi na mostove preko rijeke Une te rijeka Maljevac i Korane, piše Večernji list BiH.

Realizacija sporazuma podrazumijeva redovito i izvanredno održavanje mostova.

“Svjesni smo da bez razvoja infrastrukture nema ni razvoja regije te da je za Bosnu i Hercegovinu i sve ljude koji žive na ovim prostorima dobra svaka vrsta povezivanja sa zemljama regije”, kazao je tada ministar Mitrović.

Stavljanjem u promet mosta preko rijeke Save kod Svilaja aktualizirana je tematika prekograničnoga prometa BiH i Hrvatske, ali i BiH i Srbije, posebno u kontekstu potrebe za modernizacijom postojećih i gradnjom novih mostova koji će dovesti do brže i učinkovitije prometne povezanosti, a time i gospodarskih beneficija za sve zemlje.

ČITAJ JOŠ:  Kamiondžija zaspao za volanom pa udario u kućicu za naplatu putarine

U ovom trenutku, kao što je poznato, izvode se radovi na izgradnji dva kapitalna strateška projekata – na novom mostu kod Gradiške koji će spajati BiH i Hrvatsku, kao i novom mostu preko rijeke Save na dionici autoceste Srijemska Rača – Kuzmin, dok je u planu i izgradnja novog mosta između BiH i Hrvatske pored Brčkog.

Sve bi moglo biti gotovo, očekuje se, do kraja 2025.

Kada je riječ o projektima u realizaciji, u završnoj su fazi radovi na mostu kod Gradiške koji je, baš kao i u slučaju Svilaja, zajednička investicija BiH i Republike Hrvatske, a koja će predstavljati još jedan dio mozaika ukupnog prometnog povezivanja BiH s Hrvatskom i, u ovom slučaju, spajanja autoceste s bosanskohercegovačke strane na brzu cestu s hrvatske strane koja ide preko Okučana i Virovitice do granice s Mađarskom. Isti će most omogućiti i brže i lakše povezivanje s međunarodno značajnim prometnim koridorom X koji ide od Austrije do Grčke, a njegov je dio autocesta Zagreb – Beograd.

Kada bude gotov, most će biti dug 426 i širok 22,50 metara, imat će četiri traka, po dva u svakom smjeru. Svaki trak bit će širok 3,75 metara.

ČITAJ JOŠ:  SAD daje nagradu do 10 miliona dolara za informaciju o ruskom hakeru

Minimalna širina plovnog gabarita ispod mosta je 91 metar. Nosiva čelična konstrukcija mosta teži 4650 tona. Gradnja mosta trebala bi potpuno biti završena u svibnju iduće godine, a procjenjuje se da će njime za desetak godina prelaziti oko 28 hiljada vozila dnevno.

“Most preko rijeke Save u skorijoj će budućnosti već postojeću autocestu Gradiška – Banja Luka povezati s mrežom europskih autocesta, što ima izuzetan značaj za građane i gospodarstvo Bosne i Hercegovine, ali i regije. Izgradnjom mosta Bosna i Hercegovina otvara vrata prema Europskoj uniji i povezuje se na mrežu europskih cestovnih koridora, a autocesta dobiva svoju punu funkciju, čime će se omogućiti i brži razvoj ovog dijela zemlje”, naglasio je nedavno ministar prometa i veza BiH Vojin Mitrović.

Nešto istočnije, Brčko uskoro čeka modernizaciju postojećeg mosta preko Save kako bi se riješio problem prometa teretnih vozila, ali se paralelno s tim planira raditi i na pripremi dokumentacije za izgradnju novog mosta, a sve u cilju osiguranja kvalitetnijeg zajedničkog povezivanja.

ČITAJ JOŠ:  Nadležne institucije i agencije angažirane na osiguranju integriteta izbornog procesa

Kada je pak riječ o povezivanju sa Srbijom, kao što je poznato, u toku su radovi na mostu preko rijeke Save na dionici autoceste Srijemska Rača – Kuzmin. Radi se o kapitalnom projektu koji je dio buduće autoceste Sarajevo – Beograd, a koja za BiH, između ostaloga, znači i povezivanje s koridorima X i XI unutar Srbije, odnosno s autocestom Beograd – Šid i prometnicom preko Požege. Sve zajedno otvorit će bh. gospodarstvu nove prilike za razvoj, kao i mogućnost bržeg i učinkovitijeg plasiranja roba na druga tržišta.

Rekonstrukcija Istodobno, BiH i Hrvatska namjeravaju realizirati strateški važan projekt obnove svih međudržavnih mostova, podižući tako nivo sigurnosti saobraćaja, ubrzavajući proces prelaska granice te, u konačnici, stvarajući preduvjete za snažniju prometnu, a samim tim i gospodarsku povezanost dviju država.

Projekt je aktualiziran nedavno tokom sastanaka ministra saobraćaja i veza BiH Vojina Mitrovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olega Butkovića, a istim je predviđena modernizacija deset međudržavnih mostova.

GODISNJICA
MARKETING