BiH se još zadužila za više od 1,3 milijarde KM

Nakon donatorske konferencije u Briselu za pomoć državama zapadnog Balkana pogođenim poplavama, Bosna i Hercegovina zaduženija je za nove 1,3 milijarde KM.

Najprije program

Kako je objavljeno u Evropskoj komisiji, na skupu 16. jula BiH je dobila 810,5 miliona eura. Od toga je nepovratnih sredstava blizu 140 miliona eura, a kredita više od 670 miliona eura!

Evropska komisija objavila je tačan iznos svake od stavki te državu ili organizaciju koja je dala novac.

U samom vrhu donatora su Evropska komisija, SAD, Danska, Švicarska, Japan, Njemačka i Norveška.

Copy

Najveći davalac kredita je Evropska investiciona banka (EIB).

Za prekogranične projekte, na kojima trebaju zajedno raditi BiH, Srbija, ali i Hrvatska u nekim slučajevima, dato je nešto više od 41 milion eura, isključivo donacija. Radi se o projektima regulacije korita rijeka i slivova na granici ovih država.

Iako je procjena šteta od poplava u Srbiji za skoro milijardu KM manja nego u BiH, Srbija je dobila nešto više od 986 miliona eura. No, lošije je prošla u donatorskim sredstvima. Dobila je jedva nešto više od 100 miliona eura.

Zvanični Brisel objavio je da će novac biti dat tek kada donatori i davaoci kredita vide jasne programe i mehanizme za potrošnju sredstava. U Srbiji se užurbano radi i dobro napreduje na tom putu, dok se BiH opet zapetljala u nesposobnosti, korupcionaškim ambicijama i političkim igricama lokalnih moćnika koji žele iskoristiti novac.

Povoljni uvjeti

Već je u Briselu novinarima, na upit da objasne toliku strukturu kredita i kako to može biti donatorska konferencija, rečeno da su kreditna sredstva vrlo povoljna te da se takva ne mogu naći na tržištu.

– Ovo je najbolje što možete dobiti i savjetujem vlasti da novac uzmu. Kasnije ga neće biti – poručio je zvaničnik Evropske komisije tokom neformalnog razgovora s novinarima.

Ova institucija donirala je BiH 85 miliona, Srbiji 80 miliona eura, a za prekogranične projekte dala je 30 miliona eura.

Avaz.ba

Prethodni članakVJERUJTE, JAKO SU ZARAZNE: Kada ste posljednji put oprali ove sitnice u kuhinji?
Sljedeći članakDNEVNI HOROSKOP – 31.07.2014